علائم جنابت در مرد و زن در اثر نگاه به تصاویر مستهجن را بیان کنید؟
پرسش
اگر در اثر دیدن تصاویر مستهجن مایه ای سفید رنگ از بدن شخص خارج شود چه حکمی دارد؟ و اگر گاهی اوقات بدون دلیل این مایع خارج شود چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی

قبل از بیان احکام مترتب بر این سؤال، شناخت شما نسبت به علایم و نشانه های تشخیص منی طبق دیدگاه های فقها ضروری است:

علائم جنابت در زنان

طبق نظر اکثر فقها رطوبتی که از زنها خارج می شود، اگر همراه با شهوت (در حد ارگاسم و اوج لذت جنسی) باشد درحکم منی است و باید غسل جنابت کرد.[1]

در ذیل توجه شما را به دیدگاه فقها در این باره جلب می کنیم:

همه ی مراجع عظام (به جز تبریزی، بهجت و نوری): خروج ترشحات زن، اگر همراه با شهوت (اوج لذت جنسی) باشد، حکم به جنابت آنان می شود و لازم نیست با جستن بیرون آید و بدن سست شود و اگر بدون شهوت باشد، حکم به منی نمی شود، مگر آن که از راه دیگری یقین کند منی است.[2]

آیت الله العظمی بهجت: خروج ترشحات زن اگر همراه با شهوت (اوج لذت جنسی) باشد و با جستن بیرون آید، حکم به منی می شود و اگر هیچ یک از دو علامت و یا یکی از آنها را نداشت، حکم به منی نمی شود، مگر آن که از راه دیگری یقین کند منی است.[3]

آیات عظام تبریزی و نوری: خروج ترشحات زن اگر همراه با شهوت خاصی (اوج لذت جنسی) باشد و بدن پس از آن سست شود، حکم به منی می شود و اگر هیچ یک از دو نشانه یا یکی از آنها را نداشت، حکم به منی نمی شود، مگر آن که از راه دیگری یقین کند که منی است.[4]

بهر حال ترشحات زنانه پاک است و غسل ندارد، مگر آن که یقین کند بول یا منی است.[5]،[6]

علائم جنابت در مردان

طبق نظر مراجع عظام تقلید، علائم و نشانه های منی و جنابت در مردان به این شرح است:

همه ی مراجع عظام (به جز آیات عظام بهجت، صافی و مکارم): خروج منی در مردی که سالم است و مریض نمی باشد، دارای سه نشانه است: 1. همراه با شهوت باشد. 2. با جستن بیرون آید. 3. بدن سست شود. اگر هیچ یک از نشانه های سه گانه و یا یکی از آنها را نداشت، حکم به منی نمی شود؛ مگر آن که از راه دیگری یقین کند که منی است.[7]

آیات عظام بهجت و مکارم: خروج منی در مرد دارای دو نشانه است: 1. همراه با شهوت باشد. 2. با جستن بیرون آید. اگر هیچ یک از دو نشانه یا یکی از آن دو را نداشت، حکم به منی نمی شود؛ مگر آن که از راه دیگری یقین کند که منی است.[8]

آیت الله العظمی صافی: اگر با شهوت و جستن بیرون آید و یا با جستن بیرون آید و بدن سست شود، آن رطوبت حکم منی را دارد و اگر هیچ یک از این دو نشانه را نداشت، حکم به منی نمی شود؛ مگر آن که از راه دیگری اطمینان پیدا کند که منی است.[9]،[10].[11]

در پاسخ به اصل سؤال باید گفت علاوه بر بول و منی رطوبتهای دیگری نیز از انسان خارج می شود که بر چند قسم است. اول: آبی که گاه بعد از بول بیرون می آید و کمی سفید و چسبنده است و به آن «ودی» می گویند. دوم: آبی که هنگام ملاعبه و بازی کردن با همسر یا دیدن مناظر شهوت انگیز و...  بیرون می آید و به آن «مذی» می گویند. سوم: آبی که گاه بعد از بیرون آمدن منی بیرون می آید و به آن «وذی» می گویند، همه ی این آبها در صورتی که مجری آلوده به بول و منی نباشد پاک است و وضو و غسل را هم باطل نمی کند[12]. در نتیجه، مایع خارج شده اگر بول نیست و مشخصات منی را ندارد ممکن است یکی از اقسام سه گانه (ودی، مذی و وذی) باشد. [13]

این رطوبت ها و ترشحات چه در زنان و چه در مردان پاک است و نیازی به غَسل (شستن) و غُسل ندارند مگر اینکه همراه با شرایط ذکر شده باشد و یا یقین کند که بول یا منی است. بدیهی است هر زمان که از انسان منی خارج شود، در خواب یا در بیداری؛ در اثر فکر و یا با انجام عمل خاصی مثل استمنا، در تمام این موارد غسل جنابت بر انسان واجب می­شود.[14]

در پایان شما را به این نکته توجه می دهیم که؛ مشاهده صور قبیحه و مستهجن، حتی تصاویر افراد غیرمسلمان و ناشناس، در صورتی که شهوت انگیز باشد و به قصد لذت صورت گیرد و یا موجب مفسده گردد، یعنی فرد را در معرض گناه قرار دهد طبق نظر همه ی فقها و مراجع تقلید حرام است.[15]،[16]

[1] توضیح المسائل مراجع، ج1 ، ص 208، مسئله ی 346.
[2] . توضیح المسائل مراجع، م 346؛ وحید، توضیح المسائل، م 352، سیستانی، تعلیقات علی العروة، ج 1، غسل الجنابة، الاول، خامنه ای، اجوبة الاستفتاءات، س 171. صافی، هدایة العباد، ج 1، م 175.
[3] . توضیح المسائل مراجع، م 346.
[4] . تبریزی، استفتائات، س 248.
[5] . العروة الوثقی، ج 1، مستحبات غسل الجنابة، م 6؛ رساله ی دانشجویی ، حسینی، سید مجتبی، ص77، س 69و70.
[6] اقتباس از سؤال 676 (سایت: 723) نمایه: جنابت زنان.
[7] توضیح المسائل مراجع، م 346؛ وحید، توضیح المسائل، م 352؛ نوری، توضیح المسائل، م 347؛ خامنه ای، اجوبة الاستفتاءات، س 180. نک: نمایه: شرایط جنابت، سؤال 445 (سایت: 475).
[8] بهجت، توضیح المسائل مراجع، م 346 و مکارم، تعلیقات علی العروة، غسل الجنابة.
[9] توضیح المسائل، م 1352.
[10] نک: نمایه: حکم نمازهای خوانده شده با جهل به غسل جنابت، سوال 585 (سایت: 638).
[11] اقتباس از سؤال 781 (سایت: 838)، احتلام و نشانه های منی در مردان.
[12] (توضیح المسائل مراجع، ج1، ص63)
[13] اقتباس از سؤال 1412 (سایت: 1449)، نمایه: نشانه های منی و جنابت.
[14] برای توضیح بیشتر ر.ک: نمایه، موارد غسل جنابت سؤال شماره 584 (سایت: 637).
[15] . استفتا از دفاتر آیات عظام، آیت ا... خامنه ای، بهجت، مکارم، فاضل.
[16] اقتباس از سؤال 345 (سایت: )، نمایه: مشاهده ی تصاویر مستهجن در اینترنت و...