کد سایت fa31334 کد بایگانی 37997 نمایه موت همزمان پدر و فرزند و چگونگی ارث بری از آنها
طبقه بندی موضوعی ارث
خلاصه پرسش
پدر و خواهرم هر دو در یک روز بر اثر تصادف فوت کردند، با توجه به اینکه نمی‌دانیم دقیقاً کدامیک زودتر فوت کرده است، آیا فرزندان خواهرم از پدرم ارث می‌برند؟
پرسش
پدر و خواهرم هر دو در یک روز بر اثر تصادف فوت کردند، با توجه به اینکه نمی‌دانیم دقیقاً کدامیک زودتر فوت کرده است، آیا فرزندان خواهرم از پدرم ارث می‌برند یا خیر؟
پاسخ اجمالی
1. در فرض سؤال، هر کدام از پدر و خواهرتان از یکدیگر ارث می‌برند و سهم خواهرتان طبق قانون ارث، به وارثان وی می‌رسد.
2.طریقه ارث بری از هم نیز به این شکل است که ابتدا فرض می‌کنیم پدر قبل از فرزند فوت کرده و تمام اموالش را مطابق قانون ارث در میان ورثه شرعی‌اش، از جمله فرزندی که با او فوت کرده تقسیم می‌کنیم و سهم فرزند فوت شده به ورثه او (غیر از پدرش) می‌رسد. سپس فرض می‌کنیم که فرزند قبل از پدر فوت کرده و اموال وی (به غیر از اموالی که قرار است از پدر به ارث برد) را مطابق قانون ارث در میان ورثه شرعی‌اش از جمله پدر وی که با او فوت کرده تقسیم می‌کنیم و سهم پدر به ورثه او (غیر از فرزند مذکور) می‌رسد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
هر کدام از پدر و خواهرتان از یکدیگر ارث می‌برند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
آنها از یکدیگر ارث می‌برند. بدین شکل که در حادثه‌ای که مثلاً پدر و فرزند فوت کرده‌اند و نمی‌دانیم کدام قبل و کدام بعد بوده، فرض می‌کنیم پدر قبل از فرزند فوت کرده و تمام اموالش را مطابق قانون ارث در میان ورثه شرعی‌اش، از جمله فرزندی که با او فوت کرده تقسیم می‌کنیم و سهم فرزند فوت شده به ورثه او (غیر از پدرش) می‌رسد. سپس فرض می‌کنیم که فرزند قبل از پدر فوت کرده و اموال وی را مطابق قانون ارث در میان ورثه شرعی‌اش از جمله پدر وی که با او فوت کرده تقسیم می‌کنیم و سهم پدر به ورثه او (غیر از فرزند مذکور) می‌رسد و تفاوتی نمی‌کند که این موضوع در حادثه رانندگی باشد یا غرق شدن یا هر حادثه دیگر.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
خواهرتان از پدر ارث مى‌برد و سهم او به فرزندانش و همسرش و مادرش مى‌رسد و هر کدام نصیب خود را مى‌برد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال، ارث می‌برند.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.