کد سایت fa32242 کد بایگانی 39129 نمایه تاریخ ولادت امام علی(ع) از نگاه روایات
طبقه بندی موضوعی خصوصیات و مناقب
اصطلاحات رجب ، ماه رجب
گروه بندی اصطلاحات زمان‌ها
خلاصه پرسش
آیا ولادت امام علی(ع) در روز 13 رجب از دیدگاه تاریخی مسلم است؟
پرسش
با عرض سلام، من روایاتی در مورد ولادت امام علی(ع) در تاریخ 13 رجب می‌خواهم که ولادت آن بزرگوار در آن روز بر من ثابت شود؛ چرا که روایاتی در مورد ولادت امیر المؤمنین در تاریخ 5 ذی‌حجه خوانده‌ام و امر بر من مشتبه شده است! با تشکر
پاسخ اجمالی

در مورد تاریخ ولادت امام علی(ع) مانند دیگر حوادث تاریخی اختلاف نظر وجود دارد. اما آنچه در میان مورخان مشهور است، همان روز 13 رجب را روز تولد امام علی(ع) می‌دانند، چنانچه شیخ مفید در ارشاد می‌گوید: «... علی بن أبی طالب بن عبد المطلب بن هاشم بن عبد مناف ... کنیته أبو الحسن‏ ولد بمکة فی البیت الحرام یوم الجمعة الثالث عشر من رجب سنة ثلاثین من عام الفیل و لم یولد قبله و لا بعده مولود فی بیت الله تعالى سواه»؛‏[1] على بن ابى طالب بن هاشم بن عبد مناف.
.. کنیه‌‏اش ابو الحسن است، و در شهر مکه در خانه کعبه در روز جمعه سیزدهم ماه رجب در سال سى‌‏ام عام الفیل[2] به دنیا آمد، و کسى پیش از آن حضرت و نه بعد از او در (خانه کعبه و) بیت اللَّه الحرام به دنیا نیامد.
همچنین شیخ طوسی معتقد است: «... عَلِیُّ بْنُ أَبِی طَالِبِ بْنِ عَبْدِ الْمُطَّلِبِ بْنِ هَاشِمِ بْنِ عَبْدِ مَنَافٍ وَ هُوَ وَصِیُّ رَسُولِ اللَّهِ ص وَ خَلِیفَتُهُ... کُنْیَتُهُ أَبُو الْحَسَنِ (ع)‏  وُلِدَ بِمَکَّةَ فِی الْبَیْتِ الْحَرَامِ یَوْمَ الْجُمُعَةِ لِثَلَاثَ عَشْرَةَ خَلَتْ مِنْ رَجَبٍ بَعْدَ عَامِ الْفِیلِ بِثَلَاثِینَ سَنَة»؛[3] على بن ابى طالب بن هاشم بن عبد مناف، وصی و جانشین رسول خدا(ص)... کنیه‌‏اش ابو الحسن است، وی روز جمعه سیزدهم ماه رجب در سال سى‌‏ام عام الفیل، در شهر مکه و در خانه کعبه متولد شد.
البته، گزارش‌های غیر مشهور نیز در مورد تاریخ ولادت امام علی(ع) وجود دارد؛ مانند: «رَوَى صَفْوَانُ الْجَمَّالُ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ (ع) قَالَ وُلِدَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ (ع) فِی یَوْمِ الْأَحَدِ لِسَبْعٍ خَلَوْنَ مِنْ شَعْبَان »؛‏[4] صفوان جمال به نقل از امام صادق(ع) می‌گوید امیر المؤمنین علی(ع) روز یک‌شنبه هفتم شعبان تولد یافت.
«و قد قیل‏ إنه (ع) ولد فی الثالث و العشرین من شعبان»؛‏[5] و بعضی گفته‌اند ولادت علی(ع) روز 23 شعبان بود.

[1]. شیخ مفید، الإرشاد فی معرفة حجج الله على العباد، محقق، مصحح، مؤسسة آل البیت علیهم السلام، ج ‏1، ص 5، کنگره شیخ مفید، قم، چاپ اول، 1413 ق.‏
[2]. یعنى سى سال پس از داستان لشکرکشى ابرهه به شهر مکه براى خراب کردن خانه کعبه.
[3]. طوسى، محمد بن الحسن‏،تهذیب الأحکام، محقق مصحح، خرسان، حسن الموسوى، ج ‏6، ص 19، دار الکتب الإسلامیه، تهران،چاپ چهارم، 1407 ق.‏
[4]. طوسى، محمد بن الحسن‏، مصباح المتهجد و سلاح المتعبد، ج ‏2، ص 852، مؤسسة فقه الشیعة، بیروت، چاپ اول، 1411 ق.‏
[5]. مجلسى، محمد باقر،‏بحار الأنوار، ج ‏35، ص 7، دار إحیاء التراث العربی‏، بیروت، چاپ دوم، 1403 ق.‏