آیا اگر صفحات قرآنی در صفحه نمایش کامپیوتر یا موبایل باز باشد، دراز کردن پا در جلوی آن بی احترامی بوده و جایز نیست؟
پرسش
1. آیا نوشتن آیه قرآنی در بخش یادداشت موبایل، مصداق همراه داشتن آیه قرآنی بر روی کاغذ را دارد؟ 2. اگر صفحات قرآنی در صفحه نمایش کامپیوتر یا موبایل باز باشد، آیا حکم خود قرآن را دارد؟ به این معنا که آیا مثلاً همراه داشتن آن در دست‌شویی مکروه است یا دراز کردن پا در جلوی آن بی احترامی بوده و جایز نیست؟
پاسخ اجمالی
1. با توجه به این‌که به اشیائی چون موبایل و مانند آن که قرآن در آنها ذخیره شده باشد، (قرآن اطلاق نمی‌شود)، به آن ذخیره شده‌ها نیز خطوط قرآن صدق نمى‌شود.[1]
از سوی دیگر، لمس آیات نوشته شده بر روی کاغذ برای کسی که وضو ندارد حرام است، اما لمس آیات قرآن از پشت شیشه یا پلاستیک (مانند مورد سؤال) از موارد لمس خطوط قرآن محسوب نشده و حرام نیست.[2]
2. اگر آیات قرآن تنها در حافظه کامپیوتر یا موبایل باشد، نمی‌تواند حکم قرآن را داشته باشد. اما در مواردی که صفحات قرآن به صورت الکترونیکی باز است، بین فقها اختلاف نظر است، در هر حال اگر این کار بی‌احترامی شمرده نشود، اشکال ندارد. ضمن اینکه همراه داشتن قرآن در دست‌شویی دارای حکم کراهت است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به قسمت دوم سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در موارد یاد شده حکم قرآن را دارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر هتک حرمت صدق نکند، اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
بدون قصد توهین اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال رعایت احترام آن شایسته و خوب است ولی حکم قرآن خطی را ندارد.

[1]. منتظری نجف‌آبادى، حسین على‌، رساله استفتاءات، ج 3، ص 503، بی‌نا، قم، چاپ اول، بی‌تا.‌
[2]. شیرازى، ناصر مکارم‌، رساله احکام براى جوانان،‌ ص 157، انتشارات مدرسه امام على بن ابى طالب(ع)، قم، چاپ پانزدهم، 1428 ق؛ گلپایگانى، لطف الله صافى‌، احکام نوجوانان،‌ محقق و مصحح: کریمی، احمد- کریمی، حسین،‌ ص 174، نشر راسخون، قم، چاپ پانزدهم، 1424 ق؛ لنکرانى، محمد فاضل موحدى‌، احکام جوانان،‌ ص 183، انتشارات امیر قلم، قم، چاپ سی و پنجم، 1427 ق.‌
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.