کد سایت fa3243 کد بایگانی 2998 نمایه تقویت اعتقادات شیعی
طبقه بندی موضوعی کلیات
اصطلاحات شیعه
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
عوامل تقویت اعتقادات شیعی چیست؟
پرسش
عوامل تقویت اعتقادات شیعی چیست؟
پاسخ اجمالی

برای تقویت باورهای دینی شیعی، باید از جهت علمی این باورها را مستدل کرده و ساحت اعتقادات را از مسائل خرافاتی مبرا ساخته و برای کلیه شبهات عقیدتی احتمالی پاسخ مناسب تهیه کرد. در عرصه عملی نیز باید انجام عبادات شرعی و تهذیب نفس از اهمیت خاص برخوردار باشند؛ زیرا کردار پاک ایمان را تقویت می کند همانطور که کردار بد و ناپاک انسان را سست ایمان می کند، همچنین از بعد عاطفی نیز، باید عواطف و محبت بر پایه شناخت را در خود تقویت کرد؛ زیرا از نظر آموزه های دینی، دین مساوی محبت قرار داده شده است. این عرصه های سه گانه باید هماهنگ و متوازن جلو بروند تا به تقویت پایه های ایمانی صحیح منجر شوند.

پاسخ تفصیلی

انسان به طور فطری طالب کمال است و پیوسته می کوشد از نقص به کمال حرکت کند و در همه جهت به کمال برسد. هر چند که ممکن است در تشخیص کمالات دچار اشتباه شود و به بیراهه رود. ولی اصل کمال جویی از امور فطری انسان است که خدا در درون همه انسان ها قرار داده است.

ایمان یکی از شاخص های کمال انسان و نیز مهم ترین کمالی است که دارای مراتب بوده و سزاوار است هر انسان مؤمنی کوشش کند تا هر روز بر ایمان خود افزوده و آن را تقویت نماید.

برای تقویت ایمان صحیح باید در سه عرصه علمی، عملی و عاطفی کوشید.

1- از جهت علمی:

همه فقهاء شیعه فرموده اند تقلید در اصول دین جایز نیست و انسان باید با فکر و تحقیق و دلیل این اصول را بپذیرد و به آنها یقین پیدا کند. بنا براین هر فرد شیعه ای باید باورها و اعتقادات خود را مستدلٌ سازد و مطالعه و تحقیق در مسائل دین بویژه مسائل اعتقادی را جزء برنامه های روزانه خود قرار داده و روز به روز بر عمق و گستره اطلاعات دینی و شیعی خود بیفزاید تا بتواند ساحت اعتقادات را از خرافاتی که توسط افراد مغرض و ناآگاه ساخته و به اسم دین و مقدسات عرضه می شود پاک ساخته اسلام ناب محمدی را که همان مذهب حقه شیعه اثنا عشری (دوازده امامی)است را به دیگران نیز عرضه نمایند. اگر انسان با دلیل و استدلال مطلبی را باور کند در این صورت با کوچک ترین شبهه ای ایمانش سست نخواهد شد. همه سفارشاتی که اسلام و قرآن به دانش و تفکر کرده اند، در همین راستا ارزیابی می گردد.

هر فرد شیعه ای با مطالعه اعتقادات شیعه از برتری این اعتقادات بر اعتقادات سایر مذاهب مطلع گشته و با درک این برتری ها ایمانش تقویت می شود. [1]

یک فرد شیعی باید توجه داشته باشد که دین خود را از چه کسانی گرفته است و چه کسانی را الگوی خود قرار داده است. شیعه مفتخر است کسانی را امام خود قرار داده است که خدا آنها را از آلودگی ها پاک ساخته است و آنها را معدن دانش و صاحبان علم معرفی کرده است. [2]

همچنین باید نسبت به شبهاتی که احتمالا در اذهان ایجاد می شود، کاملا حساس بوده و با تحقیق و مطالعه دقیق جواب صحیح و قانع کننده ای برای آن تهیه شودچرا که شبهه به سان بیماری واگیر دار است که اگر درست و سریع درمان نشود ممکن است هم فرد مبتلا را گرفتار می کند و هم به دیگران سرایت کرده و آنان را نیز بیمار می سازد. شبهات دینی نیز اگر به طور صحیح و منطقی بر طرف نشود ، به تدریج پایه ایمان و ا عتقادات فرد و جامعه را ویران می سازد.

2- از جهت عملی:

تهذیب نفس که در منابع دینی ما از آن به «جهاد اکبر» یاد شده است، مهمترین عامل تکامل و تقویت ایمان است.

همچنین انجام صحیح عبادات با مراعات شرایط و آداب آن در باورهای انسان اثر مثبت گذاشته و این باورها را محکم تر می سازد. از دید قرآن و روایات عمل انسان در تحکیم یا تضعیف باورهای دینی او بسیار مؤثر است. قرآن کریم می فرماید: «پروردگارت را عبادت کن تا یقین به سوی تو بیاید» [3] .

از طرف دیگر عمل ناشایست و معصیت به تدریج ایمان انسان را سست کرده و حتی او را به کفر می کشاند. قرآن کریم در این باره می فرماید: «سرانجام کار آنان که به اعمال زشت و کردار بد پرداختند، این شد که کافر شده و آیات خدا را تکذیب و تمسخر کردند». [4]

3- از جهت عاطفی:

یکی از ابعاد مهم انسان ، بعد عاطفه است که نقش آن در اعتقادات انسان بسیار مؤثر است تا جایی که در برخی از احادیث، دین به محبت تفسیر شده است. امام صادق (ع) فرمود: «دین غیر از محبت نیست» [5] محبت واقعی انسان را به اطاعت از محبوب وادار می کند و هر آن چه محبوب از او بخواهد به بهترین صورت فرمانبر داری می کند؛ از این رو امام صادق (ع) در ادامه حدیث یاد شده این آیه را تلاوت می کند: «ای پیامبر بگو اگر خدا را دوست دارید، از من پیروی کنید تا خداوند شما را دوست بدارد» [6]

براین اساس؛ تقویت عواطف بر پایه شناخت و معرفت صحیح یکی دیگر از عوامل تقویت باورهای شیعی است.

[1] . برای اطلاع بیشتر، رجوع شود به: برتری تشیع بر سایر مذاهب، شماره 1000 (سایت: 1252).

[2] . حضرت امام خمینی (ره) در وصیت نامه خود می نویسد:

« ما مفتخریم ائمه معصومین از علی بن ابی طالب گرفته تا منجی بشر حضرت مهدی صاحب الزمان – علیهم الاف التحیات و السلام – که به قدرت خداوند قادر، زنده و ناظر امور است ائمه ما هستند.

ما مفتخریم که باقرالعلوم بالاترین شخصیت تاریخ است و کسی جز خدای تعالی و رسول (ص) و ائمه معصومین (ع) مقام او را درک نکرده و نتوانند درک کرد، از ما است.» امام خمینی، نگرشی موضوعی بر وصیت نامه سیاسی الهی امام خمینی(س)، ص6، چاپ هشتم، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، تهران، 1383ش.

[3] . حجر،99.

[4] . روم،10.

[5] . شیخ صدوق، الخصال، ص21، جماعة المدرسین فی الحوزة العلمیة، قم، 1362ش.

[6] . آل عمران،31.