حکم نماز و روزه کسی که دو وطن دارد در محدوده وطن اول چیست؟
پرسش
من در روستایی در فاصله حدود 20 کیلومتری همدان متولد شده ام و پدر و مادر من هم اکنون در شهر همدان زندگی می کنند، ولی من پس از ازدواج ساکن شهری دیگر در جنوب کشور شده و آن جا را به عنوان وطنم انتخاب کرده ام. حکم نماز و روزه من در شهر همدان چگونه است؟
پاسخ اجمالی

اگر قبل از ازدواج و سکونت در جنوب کشور وطن شما همدان بوده و هنوز از آن اعراض نکرده باشید (مراد از اعراض، خروج از وطن با تصمیم بر عدم بازگشت به آن براى سکونت است)، اکنون نیز وطن شما است و نماز و روزه شما در آن تمام است. مقام معظم رهبری در پاسخ به این سؤال که شخصى از وطنش اعراض نکرده و در حال حاضر حدود شش سال است که در شهر دیگرى اقامت دارد، در صورتى که به وطن خود برگردد، با توجه به این که بر تقلید امام خمینی (ره) باقى مانده، آیا نماز خود را باید تمام بخواند یا شکسته؟ فرموده اند: "تا از وطن سابق خود اعراض نکرده، حکم وطن نسبت به او باقى است و نماز وى در آن جا تمام و روزه‏اش صحیح است".[1]

اما اگر قبل از سکونت در جنوب کشور وطن شما روستای محل تولدتان بوده است و هنوز از آن اعراض نکرده باشید، اکنون نیز همان روستا وطن شما محسوب می شود و نماز و روزه شما در آن جا صحیح است.

بله در صورتی که از آن روستا به محلی که فاصله اش کمتر از حد مسافت شرعی (5/22 کیلو متر) است (مثل همدان) بروید نمازتان کامل و روزه تان نیز صحیح است. اما اگر بدون این که به روستا بروید مستقیما از شهر دیگری وارد همدان شوید، نمازتان شکسته و نمی توانید روزه بگیرید.

[1] . توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 746.