شخصی خانه‌ای دارد که از منافع کسب خریده و در آن سکونت دارد. بعد از چند سال، این خانه را می‌فروشد. آیا پولی که دریافت می‌کند، خمس دارد؟
پرسش
سلام، شخصی خانه‌ای دارد که در شأن اوست و آن را از منافع کسب همان سال خریده است و در آن خانه سکونت می‌کند. بعد از چند سال، این خانه را می‌فروشد. آیا باید خمس پولی که دریافت می‌کند را بلافاصله بپردازد؟ یا اگر این پول تا سر سال باقی ماند، آن وقت باید خمسش را بدهد؟ و یا این که این پول اصلا خمس نخواهد داشت؟
پاسخ اجمالی
اگر پول فروش خانه تا پایان سال خمسی مصرف شود خمس ندارد، در غیر این صورت، برخی از مراجع تقلید[1] کل پول فروش و برخی[2] نیز، مبلغ مابه التفاوت با قیمت خرید را مشمول خمس دانسته‌اند.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال پول فروش خانه خمس ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سوال، خمس ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش جزو درآمد سال فروش است [پس چنانچه تا آخر سال خمسی مصرف نشود، آن ما به التفاوت خمس دارد].
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه مبلغ مذکور قبل از سال خمسی در مؤونه مصرف شود به آن خمس تعلق نمی‌گیرد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال مبلغ زائد بر قیمت خرید، جزء درآمد سال فروش می‌باشد که چنانچه تا سال خمسی صرف در مؤنه نشود خمس دارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر به این پول برای مصارف زندگی نیاز دارد مثلا برای خرید خانه‌ای در شأن خود به این پول احتیاج دارد و قصد خرج کردن این پول را هم دارد (مثلا دنبال یافتن خانه در شأن خودش است)، خمس ندارد و الا بعد از گذشتن یک سال از زمان فروختن خانه یا رسیدن سال خمسی، باید خمس آن را بپردازد. لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام نوری همدانی و هادوی تهرانی.
[2]. آیات عظام سیستانی و صافی گلپایگانی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.