حکم صیغه محرمیت با دختر باکره چیست؟
پرسش
بنده با یک دختر که هنوز ازدواج نکرده ولی بنا به دلایلی پرده بکارت ایشان از بین رفته آشنا شدم و نسبت به هم علاقه داریم و ایشان نیز نسبت به من خیلی علاقه نشان می دهد. این دختر 22 سال دارد ...آیا می توانم با خواندن صیغه محرمیت با او نزدیکی کنم ؟ البته این خواسته خود او هم است.
پاسخ اجمالی

مراد از صیغه محرمیت،  صیغه عقد نکاح (موقت یا دائم) است. اکثر مراجع فعلی، عقد نکاح (موقت یا دائم) با دختر باکره را مشروط به اجازۀ پدر و در صورت فقدان پدر، جد پدری می‏دانند، ولی اگر باکره نباشد و یا پدر و جد پدری نداشته باشد، نیازی به اجازه نیست. البته بعضی از مراجع  گفته اند: دختری که به سببى غیر از ازدواج، بکارتش از بین رفته باشد، (مثلا در اثر پرش یا نعوذ باللَّه زنا یا نزدیکى با وى از روى اشتباه) در حکم دختر باکره است و ازدواج با او باید با اجازه پدر یا جدّ پدرى باشد.

پاسخ تفصیلی

مراد از صیغه محرمیت،  صیغه عقد نکاح (موقت یا دائم) است.

اکثر مراجع فعلی، عقد نکاح (موقت یا دائم) با دختر باکره را مشروط به اجازۀ پدر و در صورت فقدان پدر، جد پدری می‏دانند،[1] ولی اگر باکره نباشد و یا پدر و جد پدری نداشته باشد، نیازی به اجازه نیست.

آیات عظام امام خمینی (ره)، نورى همدانی و سیستانی می فرمایند: دختری که به حد بلوغ رسیده و رشیده است؛ یعنی مصلحت خود را تشخیص می دهد، اگر بخواهد شوهر کند، چنانچه باکره باشد،[2] باید از پدر یا جد پدریِ خود اجازه بگیرد.[3]

آیات عظام خامنه ای، فاضل لنکرانی، صافی، مکارم، وحید، تبریزی می فرمایند: بنابر احتیاط واجب، باید از پدر یا جد پدریِ خود اجازه بگیرد.[4]

حضرت آیت الله العظمی بهجت می فرماید: بنابر احتیاط تکلیفا اجازه شرط است.[5] (یعنی هر چند عقد بدون اجازه پدر باطل نیست، اما گناه و معصیت است).

همان طور که ملاحظه می فرمایید برخی از مراجع رشیده بودن دختر را کافی نمی دانند، اما عده ای دیگر آن را کافی می دانند.

رشیده به دختری اطلاق می گردد که مصلحت خود را تشخیص می دهد و به دور از فشار هیجانات و تحریکات شهوانی تصمیم می گیرد و به آیندۀ خود و خانواده و حیثیت خانوادگی توجه دارد. اما دختری که از بلوغ عقلی برخوردار نیست و نمی تواند راجع به آینده تصمیم بگیرد و خیر و صلاح خود و خانواده اش را نمی داند، هر چند سنّش زیاد باشد، رشیده نخواهد بود و بدون اذن پدر یا جد پدری نمی تواند ازدواج کند.

گفتنی است اکثر فقها در این مسئله اتفاق نظر دارند در مواردی که پدر و جدّ پدری غایب باشند به طوری که نشود از آنان اجازه گرفت و دختر نیاز مبرم به ازدواج داشته باشد، یا همسر مناسبى براى دختر پیدا شده که شرعاً و عرفاً هم کفو اوست و پدر و جد پدرى، بدون جهت مانع مى‏شوند و سخت گیرى مى‏کنند،[6] لازم نیست از پدر و جد پدری اجازه بگیرد.[7]،[8] البته برخی از مراجع گفته اند: اگر بکارت دختر به سببى غیر از شوهر؛ مثل آنکه در اثر پرش، یا نعوذ باللَّه زنا، یا نزدیکى از روى اشتباه، از بین رفته باشد، (باز در حکم دختر باکره است) و اجازه پدر یا جدّ پدرى لازم است.[9]

[1] ظهور این عبارات در آن است که این هم شرط تکلیفی است و هم شرط وضعی؛ یعنی هم عقد دختر باکره بدون اذن پدر حرام و هم باطل است.

[2] سیستانی: و متصدى امور زندگانى خویش نباشد.

[3] توضیح المسائل مراجع، ج 2، ص 387، مسئلۀ 2376؛ نظر آیت الله نوری همدانی از سایت معظم له (قسمت توضیح المسائل) گرفته شده است.

[4] همان.

[5] همان.

[6] فاضل، نورى، بهجت، سیستانى، مکارم. نک: همان.

[7] همان، مسئلۀ 2377.

[9] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 459مسأله 2377 نظرآیت ا...العظمی زنجانى.