شرکت در مسابقاتی چون پیش‌بینی نتیجه یک دیدار ورزشی چه حکمی دارد و آیا مجاز است که برنامه‌نویسی نرم‌افزاری چنین مسابقاتی را بر عهده گرفت؟
پرسش
بنده برنامه‌نویس کامپیوتر هستم. به تازگی سفارش برنامه‌ای را دریافت کرده‌ام که کاربرد آن در پیش‌بینی بازی‌های ورزشی (فوتبال) است. روند این پیش‌بینی‌ها بدین گونه است که مخاطبین نتایج بازی‌ها را پیش‌بینی و امتیازدهی می‌کنند و مبلغی را به نسبت امتیازی که داده‌اند به مسئول می‌دهند و اگر پیش‌بینی درست بود جایزه نهایی را دریافت می‌کنند. حال سؤالم این است: 1. حکم شرکت در این پیش بینی و دریافت جایزه چیست؟ 2. اگر اشکال دارد، حکم پولی که بنده در قبال نوشتن برنامه و تولید نرم افزار می‌گیرم، چیست؟
پاسخ اجمالی
1. اگر جایزه، از مبلغ دریافتی از سایر شرکت‌کنندگان - که بازنده محسوب می‌شوند - تهیه می‌شود، این مسابقه، نوعی قمار بوده و شرکت در آن جایز نیست.
2. اگر این نرم افزار هیچ منفعت و کارکرد حلالی نداشته باشد، طراحی، برنامه‌نویسی و تولید آن حرام است و دریافت اجرت بر این کار نیز جایز نبوده و فرد، مالک اجرت‌ دریافتی نمی‌گردد و باید آن را برگرداند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. اگر مالی از شرکت کنندۀ بازنده به شرکت کنندۀ برنده داده می‌شود، حرام است.
2. اگر کار شما همکاری با گناه محسوب نشود، اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
1. بطور کلی شرکت در پیش‌بینی مسابقات، جایز نبوده و گرفتن جوایز در این مسابقات هم جایز نیست .
2. چنانچه برنامه مذکور را برای استفاده در خصوص موردِ حرام درست نمایید گرفتن اجرت آن حرام است و اگر استفاده حلال هم داشته باشد اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
شرکت در مسابقه پیش‌بینی نتایج فوتبال جایز نیست و برنامه‌نویسی برای چنین مسابقه‌ای نیز جایز نمی‌باشد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. اگر جایزۀ دریافتی از محل همین پول‌هایی تأمین می‌گردد که مسئول برگزاری مسابقه پیش‌بینی دریافت می‌کند، شرکت در این مسابقات پیش‌بینی جایز نیست.
2. اگر این نرم افزار هیچ منفعت و کارکرد حلالی نداشته باشد، طراحی، برنامه‌نویسی و تولید آن حرام است و دریافت اجرت بر این کار نیز جایز نیست و فرد مالک اجرت‌های دریافتی نمی‌گردد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.