کد سایت fa35451 کد بایگانی 42821 نمایه قرض دادن به شخصی که در راه حرام صرف می‌کند
طبقه بندی موضوعی گوناگون
برچسب حرام|قرض
خلاصه پرسش
آیا قرض دادن به کسی که مال خود را در راه حرام صرف می‌کند جایز است؟
پرسش
اگر بدانیم پولی که قرض می‌دهیم صرف عمل خطا و بد می‌شود چه کاری باید کنیم؟
پاسخ اجمالی
اگر بدانیم پولی که قرض داده می‌شود، به طور مستقیم در انجام کار حرامی مثل خرید شراب و یا هزینه‌های قمار مصرف می‌شود، بیشتر فقها معتقدند که قرض دادن به چنین فردی جایز نیست، ولی برخی فقها[1] چنین قرضی را جایز شمرده، اما قرض دهنده را مکلف به نهی از منکر دانسته‌اند.
در هر صورت اگر این قرض انجام شد، حتی اگر حرامی رخ داده باشد، اما قرض گیرنده مالک آن شده و قرض دهنده به همان میزان، از قرض گیرنده طلبکار خواهد بود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
جایز است و تکلیفى غیر از نهى از منکر، بر فرض تحقق شرایط ندارید.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر قرض دادن سبب نزدیک کار حرام باشد جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
به احتیاط قرض مذکور ترک شده و هر چه زودتر پس گرفته شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر کسی یقین دارد پولی را که قرض می‌دهد، صرف حرام و معصیت می‌شود، قرض دادن جایز نیست؛ هرچند اگر بخلاف شرع این کار را کرد، عقد قرض صحیح است؛ یعنی گیرندۀ قرض مالک مال قرض داده شده می‌شود و به همان میزان به قرض دهنده بدهکار می‌شود.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله سیستانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.