حکم شیربها چیست؟
پرسش
حکم شیربها چیست؟
پاسخ اجمالی

در برخی مناطق بین خانواده‌ها، مرسوم است که هنگام خواستگاری و ازدواج، شوهر، علاوه بر مهریه‌ای که براى زن معین شده، موظف به پرداخت مالى براى والدین زن می‌شود، که آن را « شیر بها » می‌گویند.[1]
گفتنی است وجود این امر در ازدواج، ناشی از دلیلی شرعی نبوده و نمی‌توان شوهر را ملزم به پرداخت آن کرد.[2] اما چنانچه این مسئله با رضایت طرفین بوده و یا در قالب شرط ضمن عقد مطرح شود، اشکالی ندارد.[3]

[1]. ر.ک: امامى، سید حسن، حقوق مدنى، ج‌4، ص 389، انتشارات اسلامیة، تهران، بی‌تا.
[2]. تبریزى، جواد بن على، استفتاءات جدید،  ج‌2، ص 328، قم، اول، بی‌تا.
[3]. شیرازى، ناصر مکارم، احکام بانوان، ص 207، س 772، انتشارات مدرسه امام على بن ابى طالب، قم، یازدهم، 1428 ه‍ ق؛ گلپایگانى، لطف الله صافى، جامع الأحکام، ج‌2، ص 26، انتشارات حضرت معصومه، قم، چهارم، 1417 ه‍ ق؛ امام خمینى، سید روح اللّٰه، نجاة العباد، ص 377، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینى، تهران، اول، 1422 ه‍ ق.