آیا اجازه پدر برای ازدواج موقت که بعد از آن قصد ازدواج دائم را دارند، لازم است؟
پرسش
من دختری 19 ساله هستم که با پسری دوستم خیلی هم دوسش دارم او هم مرا دوست دارد. و می دانم که با او به خوشبختی می رسم ما تصمیم گرفتیم برای اینکه رابطه مان گناه نباشد به هم محرم بشویم یعنی عقد موقت کنیم در حالی که خانواده من از رابطه مان با خبرند و مخالفتی ندارند فقط پدرم خبر ندارد که می دانم اگر بفهمد مخالفتی ندارد اما نمی خواهم الان اطلاع پیدا کند حداقل تا زمانی که پسر به خواستگاری ام بیاد و بخواهیم عقد دائم کنیم به نظر شما در این صورت برای عقد موقت اجازه ی پدرم شرط است یا نه؟خواهشمندم کاملا توضیح بدهید با تشکر.
پاسخ اجمالی

دختر و پسری که با هم نامزد هستند و قرار است که در آینده نزدیک با هم ازدواج کنند قبل از ازدواج (دائم یا موقت) نمی توانند از یکدیگر استفاده و لذت جنسی ببرند حتی اگر در حد گفت و شنودهای عاشقانه و دست دادن باشد. [i]   آنچه که بنام صیغه محرمیت بین دو جنس مخالف از آن نام برده می شود عبات است از عقد موقت به شرط عدم استمتاع (بهره گیری) جنسی ،با چنین روشی می توان تنها به حد خاصی از محرمیت که خالی از مسائل زناشویی باشد دست یافت و منظور از صیغه محرمیتی که در بین مردم رایج شده است نیز همین است.

شما می دانید که ازدواج بر دو قِسم است: عقد دائم و عقد موقّت. در مورد عقد ازدواج با دختر باکره امام خمینی (قدس سره) و اکثر مراجع فعلی ، عقد نکاح (موقت یا دائم) با دختر باکره را مشروط به اجازه پدر یا جد پدری می‏دانند، ولی اگر باکره نباشد و یا پدر و جد پدری نداشته باشد، نیازی به اجازه نیست.

نکته ای که در اینجا قابل ذکر می باشد این است که رابطه قبل از ازدواج اگر صحبت کردن تا به تفاهم رسیدن باشد نیازی به عقد موقت ندارد اما اگر روابط فراتر از آن بوده و مسائل جنسی در میان بیاید گناه بوده و برای پرهیز از گناه طبق آنچه که بیان شد می بایست عمل گردد.

پاسخ تفصیلی

افراد متعهد و متدین در دوران نامزدی (قبل از ازدواج)، نگران هستند که مبادا در رابطه خود با همسر آینده شان مرتکب حرام شوند. باید روشن شود که چه رابطه ای ممکن است گناه باشد؟ صحبت کردن تا به تفاهم رسیدن؟ یا روابط جنسی؟

روابط دوران نامزدی اگر در حد صحبت کردن و رد و بدل ایده ها و سلیقه ها است، نیز با اطلاع خانواده ها و به منظور شناخت طرفین از یکدیگر باشد، در این صورت نیازی به خواندن صیغه محرمیت ندارد.

اما اگر روابط فراتر از این و به همراه مسائل جنسی باشد، قطعاً اشکال شرعی داشته و حرام است و برای جلوگیری از هر گونه رابطه غیر شرعی لازم است صیغه عقد ازدواج خوانده شود چون بواسطه عقد ازدواج، زن و مرد به یکدیگر حلال مى‏شوند و آن بر دو قِسم است: عقد دائم و عقد موقّت؛ عقد دائم آن است که مدّت زناشوئى در آن به هیچ وجه محدود نباشد. عقد موقّت آن است که مدّت زناشوئى در آن معیّن شود، مثلًا به مدّت یک ساعت یا یک روز یا یک ماه و یا بیشتر عقد نمایند [1] ، اما در خصوص عقد موقت یا دائم با دختر باکره امام خمینی (قدس سره) و اکثر مراجع فعلی ، عقد نکاح (موقت یا دائم) با دختر باکره را مشروط به اجازه پدر یا جد پدری می‏دانند، ولی اگر باکره نباشد و یا پدر و جد پدری نداشته باشد، نیازی به اجازه نیست.

لازم است ذکر گردد که آنچه که بنام صیغه محرمیت بین دو جنس مخالف از آن نام برده می شود عبات است از عقد موقت به شرط عدم استمتاع (بهره گیری) جنسی ،با چنین روشی می توان تنها به حد خاصی از محرمیت که خالی از مسائل زناشویی باشد دست یافت و منظور از صیغه محرمیتی که در بین مردم رایج شده است نیز همین است.

با این حال جهت آگاهی بیشتر مراجعه شود به:

1. نمایه: ازدواج موقت بهترین راه حل: سؤال شماره 695 (سایت: 743).

2. نمایه: ازدواج موقت با دختر باکره: سؤال شماره 610 (سایت: 667).

3. نمایه: ضررهای روحی و روانی دختران باکره در ازدواج موقت، سؤال شماره 2033 (سایت: 2083).

4. نمایه: فلسفه نیازمندی به اذن پدر در ازدواج موقت دختر، سؤال شماره 2074 (سایت: 2125).

5. سؤال 610 (سایت: 667) (ازدواج موقت با دختر باکره).

[1] . توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 449.