وظایف شورای نگهبان چیست؟
پرسش
وظایف شورای نگهبان چیست؟
پاسخ اجمالی
قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مبین نهادهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جامعه ایران بر اساس اصول و ضوابط اسلامی است. و یکی از نهادهای سیاسی جمهوری اسلامی نهاد محترم شورای نگهبان است که در اصل‌های ۹۱ تا ۹۹ قانون اساسی، شرایط، تعداد، وظایف و مسئولیت‌‌های این نهاد بیان شده است که ما به اختصار آن‌را بیان می‌‌کنیم.
اعضای شورای نگهبان
این نهاد از دوازده نفر تشکیل شده است که شش نفرشان فقیه و شش نفر دیگر حقوقدان هستند. انتخاب فقهای این نهاد بر عهده ولی فقیه و انتخاب حقوقدانان آن پس از معرفی حقوقدانان واجد شرایط از سوی قوه قضاییه بر عهده مجلس شورای اسلامی است که با رأی نمایندگان انتخاب می‌‌شوند.
وظایف شورای نگهبان
1. پاسداری‏ از احکام‏ اسلام‏ و قانون‏ اساسی‏ از نظر عدم‏ مغایرت‏ مصوبات‏ مجلس‏ شورای‏ اسلامی با آنها بدین توضیح که تمام‏ مصوبات‏ مجلس‏ شورای‏ اسلامی‏ باید به‏ شورای‏ نگهبان فرستاده‏ شود و شورای‏ نگهبان‏ موظف‏ است‏ آن‌ را حداکثر ظرف‏ ده‏ روز از تاریخ‏ وصول‏ از نظر انطباق‏ بر موازین‏ اسلام‏ و قانون‏ اساسی‏ مورد بررسی‏ قرار دهد و چنانچه‏ آن‌ را مغایر ببیند برای‏ تجدید نظر به‏ مجلس‏ بازگرداند. و در صورت مغایر نبودن آن با موازین اسلام و قانون اساسی،‏ مصوبه‏ قابل‏ اجرا است‏.
2. حضور در مجلس و استماع مذاکرات نمایندگان و اظهار نظر در مورد آن، هنگام‏ مذاکره‏ درباره‏ طرح‏ قانونی یا لایحه‌ ای فوری که در دستور کار مجلس قرار گرفته است.
3. تفسیر قانون‏ اساسی جمهوری اسلامی.
4. نظارت‏ بر انتخابات‏ مجلس‏ خبرگان‏ رهبری‏، ریاست‏ جمهوری‏، مجلس‏ شورای‏ اسلامی‏ و مراجعه‏ به‏ آراء عمومی‏ و همه‏ پرسی.[1]

[1] . کمالان، سید مهدی، هندبوک کاربردی قوانین و مقررات حقوقی، ص 50 - 51، نشر کمالان، تهران، چاپ سوم، 1389 ش.