آیا به پس انداز حساب قرض الحسنه، جهت استفاده از وام آن برای تهیه رهن مسکن، خمس تعلق می گیرد یا نه؟
پرسش
با توجه به شرایط اسفناک اقتصادی کشور و افزایش اجاره و رهن خانه ها مجبور هستم تا مقداری از مبلغ ماهیانه را پس انداز کنم تا برای رهن سال بعد بتوانم آماده کنم آیا به این مبلغ خمس تعلق می گیرد؟ اگر مبلغ پس انداز کم باشد و برای افزایش آن به بانک داده و وام بگیرم آیا باز هم خمس دارد یا نه؟
پاسخ اجمالی

مقام معظم رهبری در پاسخ به این سؤال که: شخصى خانه‏اى براى سکونت ندارد و براى خرید مسکن یا تهیه ما یحتاج زندگى، مالى را پس‏انداز کرده است، آیا این مبلغ خمس دارد؟ فرمودند: مال پس انداز شده از منفعت کسب اگر براى تأمین هزینه‏هاى زندگى باشد، سر سال خمسى، خمس دارد مگر این که پس انداز براى تهیّه لوازم ضرورى زندگى و یا تأمین هزینه‏هاى لازم باشد که در این صورت اگر بعد از سال خمسى در آینده نزدیک (مثلًا دو سه ماه پس از سال خمسى) در راه‏هاى مذکور مصرف شود، خمس ندارد[1] .

بنابر این طبق نظر ایشان، به پس انداز حساب قرض الحسنه مسکن شما، در صورتی که از منفعت کسب تان باشد و بعد از سال خمسی در آینده نزدیک جهت مسکن مصرف نکنید خمس تعلق می گیرد.[2]

همچنین آیات عظام تقلید، در پاسخ به این پرسش که، آیا به پولی که جهت گرفتن وام مسکن، در بانک گذاشته می شود و چندین سال از آن می گذرد، خمس تعلق می گیرد؟ فرموده اند:

امام راحل (ره)، خامنه ای، سیستانی، تبریزی (ره)، مکارم و وحید: آری، خمس دارد. [3]

فاضل (ره)، بهجت و نوری: اگر برای تهیه خانه مورد نیاز، راهی جز این ندارد، به پول پس انداز شده خمس تعلق نمی گیرد. [4]

صافی: اگر خانه مسکونی در حال حاضر مورد نیاز او و در شأنش باشد و راهی جز طریق مذکور ندارد، به آن خمس تعلق نمی گیرد. [5]

توجه به این نکته در پایان ضروری است: مراجعی که معتقدند پول مزبور خمس ندارد، فرموده اند چنان چه در آینده، صرف خرید منزل نشود، خمس آن را باید بدهد. [6]

با توجه به اینکه رهن مسکن نیز یکی از روش های تهیه مسکن ضروری است شما با توجه به فتوای مرجع تقلید خود باید به تکلیف خود عمل نمائید.

[1]  توضیح المسائل مراجع، ج‏2، ص: 79،  سؤال909.

[2]   نک: نمایه: خمس پس انداز، شماره ی 696 (سایت: 744) .

[3]  مکارم، استفتائات، ج 2، س 533؛ تبریزی، استفتائات، س 889؛ خامنه ای، اجوبة س 908؛ سیستانی،  sistani.org ، خمس، ش 10؛ دفتر: امام و وحید.

[4]  فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 677؛ بهجت، توضیح المسائل، م 1391؛ نوری، استفتائات، ج 2، ص 328.

[5]  صافی، جامع الاحکام، ج 1، س 706.

[6] -بر گرفته از  نمایه: خمس پس انداز مسکن، شماره ی 1736 (سایت: 1732) .