در درس آناتومی نیاز داریم با اجساد مومیایی شده و استخوان‌های واقعی کار کنیم، سؤالم این است که آیا بعد از دست زدن به استخوان و جنازه نیاز به غسل هست؟
پرسش
سلام، در درس آناتومی نیاز داریم با اجساد مومیایی شده و استخوان‌های واقعی کار کنیم سؤالم این است که آیا بعد از دست زدن به استخوان و جنازه نیاز به غسل هست؟ استادمان می‌گفت جنازه‌ها مربوط به افراد بی‌ هویت هستند، اما من ‌نمی‌دانم این افراد غسل داده شده‌اند یا نه؟ آیا وقتی نمی‌دانیم باید بنا را بر پاکی استخوانها و اجساد بگذاریم؟
پاسخ اجمالی
اگر کسى؛ بدن انسان مرده‌اى را که سرد شده و غسلش نداده‌اند [چه مسلمان باشد و چه کافر] مسّ کند یعنى جایى از بدن خود را به آن برساند باید غسل مسّ میّت نماید، (چه در خواب مسّ کند چه در بیدارى با اختیار مسّ کند یا بى‌اختیار) حتى اگر ناخن و استخوان او به ناخن و استخوان میّت برسد باید غسل کند ولى اگر حیوان مرده‌اى را مسّ کند غسل بر او واجب نیست.[1]
پس اگر میّت را غسل داده باشند مسّ بدن و استخوان او غسل ندارد، ولی اگر غسل دادن میّت، احراز نشود و انسان در آن شک داشته باشد، با مسّ جسد یا اجزاء آن، غسل مسّ میّت، بر فرد واجب مى‌شود، و نماز بدون غسل مسّ میّت صحیح نیست. ولى اگر اصل غسل میّت احراز شود و شک در صحت آن داشته باشد، با مسّ جسد یا بعضى از اجزاى آن، غسل مسّ میّت واجب نمى‌شود.[2]

[1]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج‌1، ص 306، م 521، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
[2]. ر.ک: همان، ج 1، ص 357، س 256.