اینجانب در سالهای اول زندگی خانه‌ای مسکونی خریدم و چندین سال بعد با وام مسکن و با کمی پس انداز یک خانه دیگری خریداری کردم، امسال به دلیل نیاز خانواده قصد کردم خانه‌ محل سکونت را تخریب کنم و خانه دوم را فروخته و خرج خانه اول کنم، حال خانه دوم را که فروختم سودی دو برابر بدست آمد، لطفاً دربارِه‌ی خمس خانه فروخته شده توضیح دهید؟
پرسش
اینجانب در سالهای اول زندگی خانه‌ای با وام مسکن خریداری کردم که این خانه تاکنون در رهن بانک بوده و در آن زندگی می‌کنیم تا اینکه در سال 91 وام مسکن دیگری از طرف بانک شامل بنده شد و با کمی پس انداز و وام دیگری یک خانه قدیمی کوچکتر از خانه (اولی) خریداری کردم، امسال به دلیل اینکه فرزندانم بزرگ شده‌اند و در شرف ازدواج می‌باشند قصد کردم که خانه‌ای که در آن زندگی می‌کنیم را تخریب کنم و خانه دوم را بفروشم و خرج خانه اول کنم تا هم خودم و هم فرزندانم سرپناهی داشته باشیم، حال خانه دوم را که فروختم سودی دو برابر یا کمی بیشتر از دو برابر بدست آمد، در فکر خمس آن برآمدم و فکر کردم اگر خمس آن را حساب کنم پول برای ساخت خانه جدید کم می‌آورم البته باز هم می‌خواهم وام دیگری هم علاوه بر پول خانه بگیرم تا مقروض نشوم. لطفاً دربارِه‌ی خمس خانه فروخته شده توضیح دهید؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال، چنانچه خمس قیمت خرید خانه دوم را پرداخت کند کافی است، اما مبلغ سود فروش خانه اگر قبل از گذشت سال صرف در مؤونه شود خمس ندارد.
البته برخی از فقها[1] می‌گویند، اگر هزینه به دست آمده، صرف ساخت منزل مذکور شود خمس ندارد و برخی[2] نیز در صورتی قیمت خرید خانه دوم را مشمول خمس می‌دانند که مبلغ آن از درآمد سال پرداخت گردد و چنانچه با وام خریداری شود، صرفاً تعداد اقساط پرداختی آن خمس خواهد داشت.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر خانه دوم از درآمد کسب خریداری شده باشد و یا هر مقدار از اقساط آن، از درآمد کسب پرداخت شده باشد، متعلق خمس است و ارزش افزوده جزو درآمد سال فروش محسوب می‌شود که اگر تا سر سال خمسی صرف در مؤونه شده خمس ندارد مگر آنکه به قصد گران شدن خریده باشد و قبلاً امکان فروش وجود داشته و به خاطر بالا رفتن قیمت نگهداری شده باشد که در این صورت ارزش افزوده سر سال خمس دارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سوال چنانچه هزینه به دست آمده را صرف ساخت منزل مسکونی مورد سکونت خود بکنید خمس ندارد در غیر این صورت مشمول خمس است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سوال، خمس خانه فروخته شده را بعد از ساخت خانه جدید پرداخت کنید.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال چنانچه قیمت خرید خانه دوم را تخمیس کنید کافی است اما مبلغ سود فروش خانه اگر قبل از گذشت سال صرف در مؤونه شود خمس ندارد.

[1]. آیت الله مکارم شیرازی.
[2]. آیات عظام خامنه‌ای و نوری همدانی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.