کد سایت fa42059 کد بایگانی 51582 نمایه فلسفه‌ی عدد دوازده در جانشینی پیامبران(ع)
طبقه بندی موضوعی تاريخ بزرگان
اصطلاحات حواریون
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
رمز و راز عدد دوازده چیست که ماه‌های سال، نقبای بنی اسرائیل، حواریون حضرت عیسی(ع) و نیز امامان اهل بیت(ع) همگی دوازده نفر بودند؟!
پرسش
سلام؛ جانشینان حضرت موسی(ع) (نقبای بنی‌اسرائیل) دوازده نفر بودند؛ جانشینان حضرت عیسی(ع) (حواریون) دوازده بودند. جانشینان پیامبر اسلام (ص) (امامان معصوم) دوازده نفر، دلیل این عدد دوازده چیست؟
پاسخ اجمالی
روایاتی وجود دارد که چنین تشابهی را اعلام می‌کند؛ مانند: «عن أبی قتادة، قال: سمعت رسول اللّه (ص) یقول: الأئمّة بعدی اثنا عشر عدد نقباء بنی إسرائیل و حواریّ عیسى»؛[1] قتاده می‌گوید شنیدم که رسول خدا(ص) فرمود: امامان بعد از من دوازده نفرند به تعداد نقبای بنی اسرائیل و حواریون حضرت عیسی(ع).
همچنین روایاتی وجود دارد که تعداد ائمه(ع) را به ماه‌های دوازده‌گانه سال تشبیه می‌کند: «عَنْ سَلْمَانَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص الْأَئِمَّةُ بَعْدِی اثْنَا عَشَرَ عَدَدَ شُهُورِ الْحَوْل»‏؛[2] رسول خدا(ص) فرمود: امامان پس از من به عدد ماه‌هاى سال، دوازده نفرند.
این همسانی را می‌توان به عنوان یک مؤید – و نه دلیل – برای صحت اثبات شیعیان در امامت امامان دوازده‌گانه در نظر گرفت، اما با جست‌وجویی که در منابع داشتیم، روایتی که رمز و رازی را در خصوص عدد دوازده اعلام کند، نیافتیم.

[1]. ابن عقده کوفى، احمد بن محمد، فضائل أمیر المؤمنین علیه السلام، محقق، مصحح، حرز الدین، عبد الرزاق محمد حسین،  ص 151، قم، دلیل ما، چاپ اول، 1424ق.‏
[2]. خزاز رازى، على بن محمد، کفایة الأثر فی النصّ على الأئمة الإثنی عشر، محقق، مصحح، حسینى کوهکمرى، عبد اللطیف، ص 43، قم، بیدار، 1401ق.‏