آیا تشریح پیکر مسلمان جایز است؟
پرسش
آیا تشریح پیکر مسلمان جایز است؟
پاسخ اجمالی
حکم اولیه تشریح انسانها، عدم جواز است، اما برخی از فقها[1] می‌گویند، اگر نجات جان مردم و کشف مطالب جدید علم پزشکى،  جز از این راه امکان‌پذیر نباشد،‌ تشریح پیکر مردگان آن هم در حد ضرورت اشکال ندارد، ولى واجب است تا حد امکان از جسد میّت مسلمان استفاده نشود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر نجات نفس محترمى یا کشف مطالب جدید علم پزشکى که مورد نیاز جامعه است و یا دستیابى به اطلاعاتى راجع به بیمارى که زندگى مردم را تهدید مى‏کند، منوط به آن باشد، تشریح جسد میّت اشکال ندارد، ولى واجب است تا حد امکان از جسد میّت مسلمان استفاده نشود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
تشریح مرده مسلمان برای مقاصد طبی به چند شرط جایز است:
1. مقصود یاد گرفتن و تکمیل اطلاعات طبی برای نجات جان مسلمانان بوده باشد و بدون تشریح این مقصود حاصل نشود.
2. دسترسی به مرده غیر مسلمان نباشد.
3. به مقدار ضرورت و احتیاج قناعت کند و اضافه بر آن جایز نیست، با چنین شرایطی تشریح جایز بلکه واجب است، اما در مورد مرده غیر مسلمان این شرایط لازم نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
تشریح پیکر مسلمان جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
جایز نیست.

[1]. آیات عظام: خامنه‌ای و مکارم شیرازی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.