آیا بر اساس روایات نباید در روز دوشنبه به مسافرت رفت؟
پرسش
شنیده‌ام که می‌گویند سفر کردن در روز دوشنبه خوب نمی‌باشد. آیا این حرف درست است و روایتی در این مورد داریم؟
پاسخ اجمالی
درباره مسافرت در روز دوشنبه، برخی روایات ناظر بدان هستند که سفر کردن در این روز مناسب نیست. نقل شده که مردی نزد امام کاظم(ع) آمد و گفت: می‌خواهم به مسافرت بروم. برایم دعا کن. امام پرسید: «چه روزی می‌خواهی از شهر خارج شوی؟» جواب داد: روز دوشنبه. امام دوباره از او پرسید: «چرا این روز را انتخاب کرده‌ای؟» او گفت: برای طلب برکت؛ زیرا پیامبر خدا(ص) در روز دوشنبه به دنیا آمدند. آن‌حضرت فرمود: «آنها دروغ گفته‌اند. پیامبر خدا در روز جمعه به دنیا آمد. هیچ روزی شوم‌تر از روز دوشنبه نیست؛ زیرا این روزی است که پیامبر خدا(ص) در آن از دنیا رفت و وحی آسمانی قطع شد و حق ما غصب گردید». سپس فرمود: «آیا می‌خواهی یک روز آسان و خوبی برایت نشان دهم؟ روزی که خدا آهن را برای داود نرم ساخت؟» گفت: بله. امام فرمود: «روز سه‌شنبه به سفر برو».[1]
با این حال برخی روایات نشانگر آن هستند که شوم‌بودن روزها را می‌توان با صدقه‌دادن دفع کرد: امام صادق(ع) فرمود: «صدقه بده و هر روزی که خواستی به مسافرت برو».[2]

[1]. شیخ صدوق، الخصال، ج 2، ص 385، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1362ش.
[2]. همان، ص 348.