کد سایت fa45339 کد بایگانی 55736 نمایه تعریف وکالت از نگاه شیعه و اهل سنت
طبقه بندی موضوعی General Terms
خلاصه پرسش
آیا ماهیت وکالت از نگاه شیعه منطبق با نگاه مذاهب چهارگانه اهل سنت است؟
پرسش
ماهیت و فرق وکالت در فقه شیعه با فقه مذاهب چهارگانه اهل تسنن چیست؟
پاسخ اجمالی
«وکالت» از نگاه فقه شیعه، عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین، طرف دیگر را بر انجام امری نایب خود قرار می‌دهد. به بیان دیگر، «وکالت» آن است که انسان کارى را که می‌‌تواند در آن دخالت کند، به دیگرى واگذار نماید تا از طرف او انجام دهد؛ مثلاً کسى را وکیل کند که خانۀ او را بفروشد، یا زنى را براى او عقد نماید.[1]
برای نمونه مالکیه در تعریف وکالت چنین گفته‌اند: وکالت، یعنی کسی شخص دیگری را در چیزی که حق تصرف دارد، نایب قرار دهد که در آن تصرف نماید؛ بدون این‌که این نیابت را مقیّد به بعد از مرگ کند.[2]
شافعیه نیز می‌گوید: وکالت این است که کسی کارى را که می‌‌تواند در آن دخالت کند، در حال حیات خود به دیگرى واگذار نماید تا از طرف او انجام دهد، به شرطی که آن کار نیابت‌بردار باشد.[3]
حنفیه، و حنابله نیز با اندکی تفاوت در عبارت همین تعریف را دارند.[4]
همان‌طور که می‌بینیم؛ در اصل تعریف و ماهیت وکالت، فرقی میان اهل سنت و شیعه نیست.

[2]. جزیرى، عبد الرحمن، غروى، سید محمد، یاسر مازح‌، الفقه على المذاهب الأربعة و مذهب أهل البیت(ع)، ج ‌3، ص 205، بیروت، دار الثقلین‌، چاپ اول‌، 1419ق.
[3]. همان.
[4]. ر. ک: همان، ص 205 – 206.