آیا پیوند اعضاء موجب محرمیت می شود؟
پرسش
آیا پیوند اعضای افرادی که به مرگ مغزی دچار شده اند در محرمیت و عده زن و مسائل دیگر تأثیری دارد یا نه؟
پاسخ اجمالی

اسباب محرمیت از نظر اسلام عبارتند از:

1-نسب (تولد و تناسل)

2-سبب(ازدواج و زنا شویی)

3- رضاع (شیر دادن وشیر خوردن)

احکام هر یک از این سه سبب در رساله های عملیه آمده است.[1]

اما پیوند اعضاء باعث محرمیت نخواهد شد زیرا اولاً از هیچ یک از موارد بالا به حساب نمی آید. ثانیاً عضوی که از بدن انسان یا حیوانی گرفته می شود و به بدن انسان دیگری پیوند زده می شود پس از پیوند عضو بدن او خواهد شد.حضرت امام خمینی ره در این زمینه فرموده اند:" بریدن عضوى از بدن کافر مرده‏اى که خونش محترم نیست و یا مشکوک الحال است، براى پیوند زدن به بدن مسلمان جایز است، و پس از آن احکام بدن مسلمان بر آن جارى مى‏شود، زیرا جزئى از بدن او به شمار مى‏رود. همچنین پیوند زدن عضوى از اعضاى بدن حیوان نجس العین مانند سگ به بدن مسلمان اشکالى ندارد، و احکام بدن مسلمان بر آن جارى مى‏گردد و به دلیل آنکه جزئى از بدن شخص زنده به شمار مى‏رود و زندگى در آن جریان یافته است، پاک است و نماز خواندن با آن جایز است."[2]

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 464، مسأله 2384 به بعد

.[2]  توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 899، مسأله 63