اگر مردی که دارای فرزند است تغییر جنسیت دهد، آیا نسبت به فرزندانش هنوز هم حکم پدر را دارد؟
پرسش
اگر فردی که ازدواج کرده و دارای فرزند است، تغییر جنسیت دهد و از فرزند خود سرقتی که مستوجب حد است، داشته باشد و یا از فرزندش ربا بگیرد، چه حکمی دارد؟ (با توجه به عدم قطع ید پدر در صورت سرقت حدی از فرزند و عدم تحقق ربا بین پدر و فرزند).
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال، اگر تغییر جنسیت تحقق یابد، در اینکه آیا نسبت فرد با نزدیکانش تغییر کرده و دارای احکام جدیدی است و یا خیر، بین فقها اختلاف نظر است:
برخی[1]نسبت قبلی را باقی دانسته‌ و می‌گویند وی دارای احکام سابق است، برخی[2] احکام جنس جدید را بر وی مترتب می‌دانند و برخی[3] نیز می‌گویند، در مورد اموری مانند ربا احکام جنس جدید بر او مترتب می‌شود و نمی‌تواند از فرزند ربا بگیرد اما در مسأله‌ی اجرای حد (مانند حد سرقت)، به احتیاط واجب نمی‌توان آن حد را جاری نمود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، ظاهر این است که حکم پدر را ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال تغییری در حکم ایجاد نمی‌شود، و رابطه نسبی همچنان باقی است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
تحقق تغییر جنسیت کامل، معلوم و ثابت نیست و در فرض تحقق، احکام جنس جدید بر آن مترتب است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در مورد اموری مانند ربا احکام جنس جدید بر او مترتب می‌شود و نمی‌تواند از فرزند ربا بگیرد اما در مسأله اجرای حد، مانند حد سرقت، به احتیاط واجب نمی‌توان آن حد را جاری کرد.   لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله مکارم شیرازی.
[2]. آیات عظام خامنه‌ای و نوری همدانی.
[3]. آیت الله هاودی تهرانی.
[4]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.