کد سایت fa47584 کد بایگانی 58644 نمایه چگونگی تقسیم مبلغ پرداختی بیمه عمر بین وراث
طبقه بندی موضوعی ارث
خلاصه پرسش
مبلغی که اداره بیمه پس از فوت شخص به عنوان بیمه عمر می‌پردازد، با توجه به اینکه قوانین بیمه غیر از قوانین ارث است، آیا می‌توان آن را معیار تقسیم قرار داد؟
پرسش
در بیمه عمر، بین اداره‌ی بیمه و شخص، قراردادی منعقد مى‌شود مبنى بر اینکه در قبال پرداخت مبلغى معین، اداره بیمه پس از فوت او، مبلغ خاصى را به ورثه او به نحو تساوى و یا به هر کس که او معین ‌کند بپردازد. آیا این نوع تقسیم صحیح است یا باید این مبلغ بنابر قوانین ارث تقسیم شود؟
پاسخ اجمالی
این امر تابع قرارداد فی مابین است. پس در فرض پرسش مطابق قانون ارث تقسیم نمی‌شود، بلکه لازم است مطابق قرارداد و مقررات بیمه عمل شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سوال نمی‌توانند مطابق قانون ارث تقسیم نمایند بلکه لازم است مطابق قرارداد و مقررات بیمه عمل نمایند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
به حسب شرط در ضمن قرار داد عمل می‌شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
کیفیت تقسیم مبتنی بر نظر بیمه گذار است و لازم نیست بر طبق قوانین ارث باشد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
این اموال از دایرۀ ترکۀ میت خارج است و احکام آن را ندارد. بنابراین بیمه موظف است طبق تعهدی که داده است، عمل کند.
  لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.