آیا به اموال کسی که مقداری از وام خود را بدهکار است و پولی را که قرض داده هنوز وصول نکرده است، خمس تعلق می گیرد؟
پرسش
سال گذشته ابتدا خمس پول نقد خود را داده و پس از مدتی با گرفتن وام، دو دانگ از یک واحد مسکونی کوچک بصورت شریکی خریدم و آنرا رهن دادم تا در موقعیت مناسب و پس از ازدواج از آن استفاده کنم. حالا مقداری پول نقد (کمتر از مبلغ وامهایم) دارم و در شهر دیگری کار می کنم و مستاجر هستم. همچنین مقداری پول قرض دادم و مشخص نیست چه موقع مقروضین پولهایم را می دهند.
آیا خمس به اموالم تعلق می گیرد؟ تکلیف بنده چیست؟ می توانم در آینده (پس ازسال خمس) ماشین یا ... بخرم؟
پاسخ اجمالی

کسانی که از جایی وام گرفته و آن را به صورت قسطی باز پرداخت می کنند فقط به اقساطی که در آن سال باید پرداخت کنند خمس تعلق نمی گیرد. بنا براین باید در سر سال خمسی خود حساب کنند اگر همه اقساطی که سر رسید تا آن موقع است را پرداخت کرده اند و پول نقدی دارند حمس آن واجب است و لو اینکه اقساط سال بعد را بده کار باشد.به عبارت دیگر مبلغی که قسط همان سال است از دارایی آنان کسر می شود و به بقیه دارایی آن خمس تعلق می گیرد.[1]

اما پولی که به قرض داده شده در صورتی که از درآمد کسب تهیه شده است و سال خمسی بر آن گذشته است دیدگاه همه مراجع این چنین است: چنانچه سر سال خمسى دریافت آن (بدون زحمت) ممکن باشد، باید خمس آن را بپردازد و در غیر این صورت هر زمان دریافت کرد، باید فورى خمس آن را بدهد.[2].

ولی اگر خود او نیاز مبرم به آن پول داشته باشید (مثل خریدن ماشین مورد احتیاج کار یا زندگی) می تواند با مرجع تقلید خود یا نماینده او دستگردان کرده و برای پرداخت خمس از آنان مهلت بگیرد تا در زمان مناسبی که توانایی پرداخت را داشتید، خمس مال خود را بپردازد.[3]

[1] امام خمینی ،استفتائات ج1، ص401، س167

[2] امام خمینی ، استفتاءات، ج 1، س 96 ؛آیت‏الله فاضل، جامع‏المسائل، ج 1، س 833 ؛آیت‏الله مکارم، استفتاءات، ج 1، س 319 ،آیت‏الله بهجت، توضیح‏المسائل، م 1379؛آیت‏الله سیستانى، منهاج الصالحین، ج 1، م 1251؛آیت‏الله نورى، استفتاءات، ج 2، س 372،آیت‏الله تبریزى، استفتاءات، س 946؛آیت‏الله خامنه‏اى، اجوبة الاستفتاءات، س 870 ؛آیت‏الله صافى، جامع‏الاحکام، ج 1، س 621 ؛دفتر آیت‏الله وحید.

[3] برگرفته از سؤال 3412 (سایت: 3663): نمایه: خمس قرض الحسنه.