در آپارتمان، اگر برای برطرف کردن نواقص تجهیزات، مجبور به عبور از قسمت اختصاصی یکی از مالکان باشیم، آیا باید از او اجازه بگیریم؟
پرسش
در یک آپارتمان، اگر یکی از مالکین برای برطرف کردن نواقص تجهیزات خود یا تجهیزات عمومی ساختمان، مجبور به عبور از قسمت اختصاصی مالکی دیگر (مانند پارکینگ وی) باشد، آیا این تصرف، بدون اذن او جایز است؟
پاسخ اجمالی

روشن است که تصرف در ملک دیگران – چه ملک شخصی و چه ملک مشاعی – نیازمند اجازه و رضایت مالک یا مالکان آن است، ولی چنانچه این مِلک مشاع بوده و یا آنکه در مقررات کشوری و یا عرف ساکنان چنین ساختمان‌هایی، جهت اینگونه تصرفات، اجازه نمی‌گیرند(مانند زمانی که نیاز به برطرف کردن فوری نقص بوده و برای کسب اجازه، دسترسی به مالک نداریم)، عبور از آن نیازمند رضایت نخواهد بود، اما به هر حال خسارات احتمالی وارده بر آن مالک باید جبران شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض مرقوم، احراز رضایت مالک لازم است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر تنها راه برطرف کردن این باشد تصرف اشکال ندارد ولی اگر خسارتی وارد شده باشد باید جبران گردد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
تصرف در املاک مشاع باید با اذن همه ملاک باشد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر محل مذکور ملک شخصی فرد باشد، اجازه لازم است. ولی اگر ملک مشاع بوده و یا صرفاً اولویت انتفاع از آن، در جهت خاصی(مانند پارکینگ) به افراد داده شده باشد، عبور از آن با توجه به عرف موجود نیازمند رضایت نخواهد بود.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.