اگر ضمن عقد خرید آپارتمانی، شرط شود که خریدار، این آپارتمان را تنها به قشر خاصی می‌تواند بفروشد و یا به آنها اجاره دهد! آیا این شرط واجب الوفا است؟ در صورت تخلف از شرط، عقد جدید چه حکمی دارد؟
پرسش
اگر در ضمن عقد خرید آپارتمان شرط شود که به غیر از صنف شغلی خاصی ( مثل معلمین آموزش و پرورش) فروخته یا اجاره داده نشود ، آیا این شرط واجب الوفا است؟ و در صورت تخلف از شرط عقد جدید باطل است؟
پاسخ اجمالی
واجب است به این شرط پای‌بند بود اما اگر شخصی با زیرپا گذاشتن شرط، معامله‌ای در این آپارتمان انجام دهد، گرچه کار حرامی انجام داده، اما معامله او صحیح است. در عین حال، آن فرد حقیقی و یا حقوقی که ذی نفع این شرط است، می‌تواند با استناد به خیار تخلف از شرط، معامله را فسخ کند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
شرط مذکور لازم الوفا است و معامله دوم صحیح است ولی صاحب حق، خیار فسخ دارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
واجب الوفاست و خیار تخلف دارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، عمل به شرط واجب است و لازم نیست این شرط در عقد خارج لازم باشد و در صورت تخلف از شرط، فروشنده اختیار فسخ معامله را دارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه شرط مزبور در ضمن عقد بیع بوده لازم است به آن عمل شود و در صورت تخلف، فروشنده حق فسخ دارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
به صورت شرط فعل مانعی ندارد و تخلف از آن جایز نیست و موجب حق فسخ می‌شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
وفای به چنین شرطی تکلیفاً واجب است و اگر مشروط علیه تخلف کند فعل حرام مرتکب شده است و مشروط له، خیار تخلف شرط خواهد داشت. لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.