آیا به لحاظ شرعی، احداث ساختمان‌ها به گونه‌ای که مُشرف به هم نباشند، واجب یا مستحب است؟
پرسش
اگر سازنده مجتمع آپارتمانی بتواند نقشه بیرونی ساختمان‌ها را به گونه‌ای طراحی کند که واحدها مُشرف به هم نباشند، آیا واجب یا مستحب است که اینگونه عمل کند؟
پاسخ اجمالی
شاید نتوان وجوبی برای این مدل از ساختمان‌سازی در نظر گرفت، اما در طراحی ساختمان سزاوار است آپارتمان‌ها طوری احداث شوند که مُشرف به هم نباشند و در صورت امکان این امر، برخی[1] از فقها بنابر احتیاط، آن‌را واجب دانسته‌اند. به هر حال، استحباب آن خالی از وجه نیست؛ زیرا کمکی برای رعایت بهتر موازین شرعی خواهد بود. البته اگر در این زمینه قانونی وجود داشته باشد، رعایت آن لازم است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر بر خلاف قانون نباشد اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
احتیاط واجب آن است که این نقشه را عملی کند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
ساختمان به صورتی ساخته شود که با موازین اسلامی مطابق باشد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر اشراف به‌گونه‌ای باشد که موجب ضرر معتنی‌به شود، اشکال دارد و باید از آن خودداری گردد و اگر در این زمینه مقرراتی وضع شده است، باید رعایت شود در غیر این صورت، هر چند این کار وجوب ندارد، ولی سزاوار است، با توسعه این نگرش از سوی دولت اسلامی و در نظر گرفتن تشویق‌های قانونی در طراحی و ساخت آپارتمان‌ها با این رویکرد، فرهنگ اسلامی در حوزه معماری نهادینه شود.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله مکارم شیرازی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی  (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.