اگر شوهر مهریه‌ی زن را نپردازد، آیا زن می‌تواند بدون اجازه، آن را از اموال همسرش بردارد؟
پرسش
اگر شوهر مهریه‌ی زن را نپردازد، آیا زن می‌تواند بدون اجازه‌ی او مهریه خود را به شکلی از اموالش بردارد؟
پاسخ اجمالی
مهریه دینی است بر عهده‌ی شوهر، که ملزم به پرداخت آن است، پس چنانچه با وجود تمکن مالی و درخواست زن، از پرداخت آن امتناع کند، او می‌تواند به عنوان تقاص، آن را از مال شوهر بردارد. البته برخی از مراجع تقلید[1]، اجازه از مجتهد جامع الشرایط را در این امر، لازم می‌دانند و در هر حال، اگر در این‌باره قانون خاصی وجود داشته باشد، باید ملتزم به آن بود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
به عنوان تقاص اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه با وجود تمکن مالی، از دادن مهر امتناع کند زن می‌تواند از مال شوهر تقاص کند ولی بنابر احتیاط واجب با اجازه حاکم شرع جامع الشرائط این کار را انجام دهد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سوال، این کار بدون اجازه حاکم شرع جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
چنانچه مهریه حال باشد و زوج از پرداخت آن استطاعت داشته باشد مع ذلک مماطله کند زن می‌تواند آن را از اموال وی اخذ کند هر چند تحصیل رضایت اولی است.

[1]. آیات عظام مکارم شیرازی و  صافی گلپایگانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی و  نوری همدانی(مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.