آب استنجا چیست و در چه صورتی پاک است؟
پرسش
فقها فرموده اند ماءالاستنجا با شرایطی پاک است
1. آیا منظور همان آبی است که هنگام تطهیر مخرج بر روی دست و مخرج جاری است و یا آب هایی است که از مخرج و دست جدا می شود و به اطراف پراکنده می شود؟یا هردو مورد؟
2. اگر منظور همان آبهای روی دست و مخرج باشد( مورد اول) باتوجه به این که این آبها معمولاً با اجزاء متمیزه از غائط همراه است آیا عملاً مصداقی برای ماءالاستنجاء طاهر می ماند مگر نادراً ؟
3. در هر یک از فرض های سوال اول آیا پس از ازاله نهایی عین _دست، که در تطهیر مخرج بکار گرفته می شود ـ وخود مخرج را باید دوباره آب کشید؟ با نهایت تشکر
پاسخ اجمالی

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

1.ماء الاستنجاء آبی است که برای تطهیر موضع بول و غایط به کار می رود و بر هر آبی که برای تطهیر این موضع به کار رود و پس از اصابت به موضع جدا گردد، این عنوان صادق است.

2.اگر شرایط مزبور را نداشته باشد، پاک نیست و ندرت یا فراوانی مصادیق دارای شرط، اثری در حکم ندارد.

3. اگر ازاله توسط آب صورت گرفته، پس از ازاله نیاز به تطهیر مجدد نیست.

البته توجه به این نکته لازم است که ماءالاستنجاء نوعی آب قلیل است. پس اگر آب قلیل نباشد، مثلا متصل به کرّ باشد، احکام آب کرّ را دارد.