کد سایت fa53852 کد بایگانی 66286 نمایه استفاده از امکانات محل کار در صورت عدم رضایت مالک محل
طبقه بندی موضوعی حقوق مادی|مکان
خلاصه پرسش
بنده دفتریار دفترخانه اسناد رسمی هستم که اخیراً بین بنده و سردفتر اختلافی پیش آمده و چه بسا راضی به حضور من در آنجا نباشد. آیا استفاده از امکانات دفتر و نماز در آنجا برای من اشکال دارد؟
پرسش
بنده دفتریار دفترخانه اسناد رسمی هستم که طی حکمی از طرف سازمان ثبت اسناد و املاک به عنوان نماینده اداره ثبت و معاون دفترخانه، در این سمَت مشغول شده‌ام. حال در مواردی بین بنده و سردفتر اختلافی پیش آمده است که باعث کدورت شخص سردفتر شده و چه بسا راضی به حضور من در آن دفترخانه نباشد. سؤال آن است که با توجه به اینکه سردفتر مالک ساختمان دفتر است، آیا استفاده از امکانات دفتر؛ مثل خوردن آب، وضو گرفتن، نماز خواندن در آنجا، چای خوردن و استفاده از قلم و کاغذ آنجا که لازمه‌ی کار است و....، اشکال دارد؟ و نمازم باطل است؟
پاسخ اجمالی
هر چند تصرف در ملک دیگران بدون اجازه مالک آن جایز نیست، ولی تا قرارداد شما با سردفتر پایان نیافته، تصرفات ضروری در طول ساعات کاری مصوب در آنجا اشکال ندارد، و در صورتی که رضایت ندارد، می‌توانید نمازتان را در خارج از وقت اداری در محلی دیگر بخوانید.
شایان ذکر است، اگر طرف قرارداد شما سازمان یا اداره‌ای باشد، بستگی به قوانین آنجا دارد. پس اگر عمل شما طبق مقررات باشد حضور و تصرف شما مانعی نداشته و سردفتر اگر ناراضی است می‌تواند به سازمان مربوطه مراجعه نماید.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
به هرحال تصرف در ملک دیگران بدون اجازه مالک آن جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
تا قرارداد شما با او پایان نیافته اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر اجیرِ سازمان باشید، مفروض سؤال بستگی به قوانین و مقررات سازمان دارد که اگر عمل شما مخالف آنها نباشد حضور و تصرف شما مانعی ندارد و سردفتر اگر ناراضی است می‌تواند به سازمان مربوطه مراجعه نماید و اگر اجیر سردفتر هستید بستگی به نحوه قرارداد شما با سردفتر دارد که اگر عمل شما مخالف قرارداد نباشد و به وظایف خود به خوبی عمل می‌کنید باز هم حضور و تصرف شما مانعی ندارد ولی اگر سردفتر راضی نباشد باید صریحاً به شما بگوید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
تصرفات ضروری در طول ساعات کاری مصوب در آنجا مباح است ولی در صورتی که رضایت ندارد نمازتان را در خارج از وقت اداری در محل دیگر بخوانید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
در این امور به مقتضای قوانین عمل شود و در عین حال رضایت مالک نیز جلب شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی و  نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.