کد سایت fa55262 کد بایگانی 67991 نمایه ائمه(ع) و آرزوی زاده نشدن از مادر
طبقه بندی موضوعی حدیث
اصطلاحات دنیا
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
آیا ائمه اطهار(ع) آرزو می‌کردند که کاش از مادر زاییده نمی‌شدند؟!
پرسش
آیا ائمه(ع) چنین گفته‌اند که کاش از مادر زاییده نشده بودم؟
پاسخ اجمالی
در برخی موارد چنین عبارتهایی از پیشوایان دینی وجود دارد که حتی با فرض آموزشی نبودن دعا و حقیقی بودنش، معنایش آن نیست که آن بزرگواران از آمدن به دنیا ناراضی‌اند، بلکه چنین عباراتی تنها اشاره به سختی مسیر و عذاب جهنم دارد، مانند آنچه از امام علی(ع) نقل شده است که فرمود:
«یَا لَیْتَنِی لَمْ تَلِدْنِی‏ أُمِّی‏، وَ یَا لَیْتَ السِّبَاعَ مَزَّقَتْ لَحْمِی وَ لَمْ أَسْمَعْ بِذِکْرِ النَّارِ»؛[1] ای کاش از مادرم زاده نمی‌شدم، و ای کاش درّندگان گوشت مرا پاره پاره می‌کردند و سخنی از آتش دوزخ نمی‌شنیدم.
«إِلَهِی أَ لِلنَّارِ رَبَّتْنِی أُمِّی فَلَیْتَهَا لَمْ تُرَبِّنِی أَمْ لِلشَّقَاءِ وَلَدَتْنِی فَلَیْتَهَا لَمْ تَلِدْنِی»؛‏[2] بار خدایا! آیا مادرم مرا براى دوزخ پرورش داد، پس ای کاش که مرا تربیت نمی‌کرد، یا مرا براى بدبختى زایید، پس ای کاش که مرا نزاییده بود.
و ...

[1]. ابن طاووس، على بن موسى‏، الدروع الواقیة، ص 276، بیروت، مؤسسة آل البیت(ع)، چاپ اول‏، 1415ق.
[2]. مرزبانى، محمد بن عمران‏، مناجات الهیات حضرت أمیر(ع) و ما نزل من القرآن فی علی(ع)، ص 15، تهران، وزارت ارشاد، چاپ اول‏، 1378ش؛ کفعمى، ابراهیم بن على،‏ البلد الأمین و الدرع الحصین، ص 318، بیروت، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات‏، چاپ اول‏، 1418ق.