چرا برخی رفتارهای ناپسند پدران بر فرزندانشان تأثیر می‌گذارد؟! آیا این خلاف عدالت نیست؟
پرسش
در مقابل بعضی از کارهای بد پدر فرزند مجازات می‌شود. با عدل خدا چگونه سازگار است؟
پاسخ اجمالی
بر اساس صریح قرآن کریم که می‌فرماید: «وَ لا تَکْسِبُ کُلُّ نَفْسٍ إِلاَّ عَلَیْها وَ لا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرى‏»؛[1] (و هر کس تنها کیفر کار خویش را می‌بیند. و کسى بار گناه دیگرى را بر دوش نمی‌کشد)، گناه و کارهای بد پدر، موجب مجازات فرزند نمی‌شود. و بر عکس، کارهای خلاف فرزند را به حساب پدر نمی‌نویسند، و هر کسی مسئول عمل خویش است. اما ممکن است کارها و رفتارهای خلاف دستورات دین و اخلاق پدر، تأثیرات منفی اخلاقی و تربیتی بر روی فرزند داشته باشد که این مسئله تقریباً از نظر روان‌شناسی نیز ثابت شده است، ولی از آن‌جا که خداوند در سرشت و نهاد انسانها میل به سوی خوبی‌ها را قرار داده، آنان می‌توانند با وجود عقل و به مدد تعالیم دینی، در هر حال، راه به سوی خوبی‌ها را بیابند و با اختیار خود به خوبی‌ها گرایش پیدا کنند به‌گونه‌ای که محیط خانوادگی و رفتار اهل منزل، دوستان و ... در آنان تأثیر منفی نداشته باشد.

[1]. انعام، 164.