الف. در برخی روضه‌ها مطرح می‌شود که روز عاشورا تا رکاب اسب امام حسین(ع) خون جمع شده بود، آیا چنین چیزی امکان‌پذیر است؟ ب. چند نفر از فرزندان امام علی(ع) در عاشورا به شهادت رسیدند؟
پرسش
بنده با فردی که خود را مسلمان می‌دانست هم‌کلام شدم و او از من چند سؤالی پرسید که من چون اطلاع نداشتم از جواب دادن به او بازماندم. او از من چند سؤال پرسید که در این‌جا برای شما مطرح می‌کنم و اگر لطف کنید جواب‌ها را با سند بیاورید؛ زیرا آن فرد بدون سند جوابی را نمی‌پذیرد؛ یکی از این سؤالات این بود: او گفت بعضی‌ها در مراسم محرّم می‌گویند که در روز عاشورا در گودی قتلگاه تا رکاب اسب امام حسین(ع) خون جمع شده بود، چطور می‌شود که یاران امام حسین 72 نفر بودند حتی چند نفر از آنها که زنان و کودکان بودند که شهید نشدند، امام حسین هم که پیروز میدان نشد که بتواند همه سپاه دشمن را بکشد که آن همه خون جمع شود؟ و نیز می‌خواستم این را هم بدانم که چند نفر از فرزندان علی(ع) در سپاه امام حسین(ع) حضور داشتند؟
پاسخ اجمالی
الف. در مورد جمع‌شدن خون تا رکاب اسب امام حسین(ع)، مستندی در منابع حدیثی و تاریخی معتبر وجود ندارد و سزاوار است افرادی که به فعالیت ارزشمند مداحی مشغولند، سخنان و روضه‌های خود را با استفاده از منابع مستند ارائه نمایند.
ب. طبرى در تاریخ خود تمام یاران امام حسین(ع) را صد نفر دانسته که در میان آنان پنج نفر از فرزندان امام على(ع)، شانزده نفر از بنی‌هاشم و دیگران از قبایل مختلف بودند.[1]
البته گروهی نیز تعداد فرزندان امام علی(ع) در کربلا را هفت نفر دانسته‌اند که عبارتند از: 1. امام حسین(ع) 2. حضرت عباس ۳. جعفر ۴. عبدالله 5. محمد ۶. ابوبکر ۷. عثمان.[2]

[1]. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الأمم و الملوک، ج 5، ص 393، بیروت، دار التراث، 1387ق.
[2]. این مجموعه اسامی، از نوشته‌ای با نام " تسمیة من قتل مع الحسین علیه السلام" اثر رسان کوفی(از اصحاب امام باقر و امام صادق(ع)) است که در مجله " تراثنا"، از صفحه 125 تا 155 چاپ شده است.