کسی که یک رکعت دیرتر به نماز جماعت می‌رسد، آیا واجب است در تشهد و سلام رکعت آخر، در حالت تجافی بنشیند؟
پرسش
برای کسی که یک رکعت دیرتر به نماز جماعت می‌رسد در رکعت چهارم امام (که رکعت سوم خودش می‌شود) متابعت از او در خواندن تشهد واجب است یا مستحب؟ متابعت در دادن سلام چطور؟
پاسخ اجمالی

کسی که یک رکعت دیرتر به نماز جماعت رسیده است، وقتی امام تشهد رکعت آخر را می‌خواند، می‌تواند برخیزد و نماز خود را تمام کند و بهتر است در حالت تجافی صبر کند و ذکر تشهد را همراه با امام بخواند و بعد از سلام امام، برخیزد و نمازش را ادامه دهد. البته برخی از مراجع،[1] نشستن در حالت تجافی را بنابر احتیاط واجب دانسته‌اند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

دفتر حضرت آیت الله العظمی ‌خامنه‌ای (مدظله العالی):

کسی که یک رکعت از امام عقب مانده وقتی امام تشهد رکعت آخر را می‌خواند می‌تواند برخیزد و نماز را تمام کند و یا به حالت تجافی صبر کند تا امام سلام نماز را بگوید و بعد برخیزد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی‌ مکارم شیرازی (مدظله العالی):

کسی که یک رکعت از امام عقب مانده، وقتی امام تشهد را می‌خواند احتیاط واجب آن است که زانوها را از زمین بلند کند و انگشتان دست و سینه پا را بر زمین بگذارد و بنابراحتیاط مستحب همراه او تشهد بخواند، یا ذکر بگوید و اگر در تشهد آخر باشد بنابر احتیاط واجب صبر کند تا امام سلام نماز را بگوید و بعد برخیزد و ادامه دهد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی ‌سیستانی (مدظله العالی):

می‌تواند بلند شود و نماز خود را ادامه دهد، ولی بهتر است متابعت کند و بعد از سلام دادن امام، بلند شود و نمازش را کامل کند.

حضرت آیت الله العظمی ‌شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

واجب نیست ولی اگر بخواهد جماعتش باقی باشد، بنا بر احتیاط انگشتان دست و سینۀ پا را به زمین بگذارد و زانوها را بلند نگه دارد و صبر کند تا امام سلام نماز را بگوید و بعد برخیزد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی ‌صافی گلپایگانی (مدظله العالی):

خواندن تشهد در حال تجافی به جهت متابعت امام مستحب است و احوط تجافی تا اتمام سلام امام است.

حضرت آیت الله العظمی ‌نوری همدانی(مد ظله العالی):

خیر، اصلا تجافی در رکعت آخر امام واجب نیست، گرچه احتیاط مستحب است.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

تبعیت در خواندن «تشهد» مستحب است ولی در «سلام» احتیاط ترک تبعیت است.

لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله مکارم شیرازی.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.