قانون و شرایط طلاق خلع چیست؟
پرسش
لطفاً در خصوص قانون طلاق خلع توضیح دهید که چیست؟
پاسخ اجمالی

طلاق خلع، خصوصیات و شرایط

طلاق زنی که به شوهرش مایل نیست و مهر یا مال دیگر خود را به او می بخشد که طلاقش دهد، «خلع» گویند.[1]

به بیانی روشن تر؛ طلاق خلع آن است که زن به هر علّتى نخواهد با شوهرش به زندگى ادامه دهد و شوهر هم مایل به طلاق دادن او نباشد، ولى زن براى راضى کردن او به طلاق، مقدارى مال به او بدهد تا راضى شود او را طلاق دهد.

طلاق خلع قوانین، خصوصیات و شرایطی دارد که به برخی از آنها اشاره می شود:

1. در این طلاق تا زمانی که زن مال بخشیده به شوهر خود را مطالبه نکند، شوهر نمی تواند به او رجوع نماید.[2]

2. مرد نباید زن خود را مجبور به انجام طلاق خلع کند.

3. باید صیغه طلاق خلع خوانده شود، به این صورت که مثلاً مرد به زن خود بگوید: « ...خالعتک»؛ یعنی ... تو را طلاق خلع دادم.

4. زن باید بلافاصله قبول را بگوید.

5. در طلاق خلع باید آزردگی و بی میلی فقط از طرف زن باشد و اگر بی میلی هر دو طرف باشد، به آن طلاق مبارات گویند، نه خلع.

6. صیغه و لفظ خلع را باید دو مرد عادل بالغ بشنوند.[3]

[1] . توضیح المسائل مراجع، ج 2، ص 533؛ فقه الرضا، ص244؛ المراسم العلویه والاحکام النبویه، ص162؛ ابن حمزه طوسی، الوسیلة الی نیل الفضیلة، ص331.

[2] . فقه الرضا، ص244.

[3] .بهائی، محمد بن حسین عاملی، جامع عباسی و تکمیل آن (محشی)، ج2، ص317 و 318؛ الوسیلة الی نیل الفضیلة، ص331.