آیا نبرد امام علی(ع) با عمرو بن عبدود در جنگ خندق به نبرد حضرت داوود(ع) و جالوت تشبیه شده است؟
پرسش
آیا گزارش‌هایی در مورد شباهت نبرد امام علی(ع) و عمرو بن عبدود با نبرد حضرت داوود(ع) و جالوت شباهتی بیان شده است؟
پاسخ اجمالی
در جست‌وجوی مختصری که داشتیم با روایتی از پیامبر اسلام(ص) و نیز پیشوایان اهل‌بیت(ع) برخورد نکردیم که چنین تشابهی را اعلام کند. با این وجود گزارش‌هایی از برخی صحابه و نیز افراد برجسته‌ای در نسل‌های بعد وجود دارد که نبرد امام علی(ع) با عمرو بن عبدود[1] در جنگ خندق را به ماجرای کشته شدن جالوت به دست داوود[2] تشبیه کرده است:
1. جابر بن عبدالله می‌گوید: کشته‌شدن عمرو بن عبدود توسط امام علی(ع) شبیه کشته شدن جالوت توسط حضرت داوود(ع) است که خداوند در مورد آن فرموده است:« فَهَزَمُوهُمْ‏ بِإِذْنِ اللَّهِ وَ قَتَلَ داوُدُ جالُوت‏...[3]».[4]
2. یحیى بن آدم می‌گوید: «کشته شدن عمرو به دست امام علی(ع) به این آیه قرآن «فَهَزَمُوهُمْ بِإِذْنِ اللَّهِ وَ قَتَلَ داوُدُ جالُوتَ‏» شباهت دارد.[5]

[3]. بقره 251.
[4]. شیخ مفید، الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج 1، ص 102، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.
[5]. صالحی دمشقی‏، محمد بن یوسف، سبل الهدی و الرشاد فی سیرة خیر العباد، ج 4، ص 379، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1414ق؛ موفق بن احمد خوارزمى، المناقب الخوارزمی‏، ص 171، قم،‏ جامعه مدرسین‏، چاپ دوم، 1411ق.‏