کد سایت fa66701 کد بایگانی 81803 نمایه اولین کتاب تألیف شده درباره خطبه غدیر
طبقه بندی موضوعی تألیفات شیعی
گروه بندی اصطلاحات مکان‌ها و مناطق
خلاصه پرسش
چه کتابی اولین بار در نقل خطبه غدیر به صورت مستقل، تألیف شده است؟
پرسش
در تاریخچه کتاب‌هاى اسلامى، چه کتابی اولین بار در نقل خطبه غدیر به صورت مستقل، تألیف شده است؟
پاسخ اجمالی
حدیث غدیر خم در کتاب‌های تفسیری و روایی در تمام اعصار و قرون اسلامى ضبط و ثبت گردیده و حفّاظ، مفسران و دیگر اندیشمندان در ضبط و حفظ این واقعه بی‌نظیر و بسیار مهمّ تلاش بسیار نموده‌اند.
توجه و اهتمام علما نسبت به این داستان مهمّ تاریخى به حدّى است که گروهى از آنان علاوه بر آنچه که در خلال کتاب‌های تاریخی و حدیثی آمده، کتاب‌های مستقلّی را نیز در این زمینه تدوین نموده‌اند و تمام این کوشش‌ها براى آن بوده که این داستان کهنه نشده و تحریفى صورت نگیرد.
علامه امینی(ره) در کتاب «الغدیر»، با رعایت تقدّم تاریخى و سایر ویژگی‌های مرتبط، نام مؤلّفان حدیث غدیر خم را ذکر کرده است. او اولین کتابی که به طور مستقل درباره خطبه غدیر تألیف شده را «الولایة فى طرق حدیث الغدیر» می‌داند. نویسنده این کتاب، ابو جعفر محمّد بن جریر بن یزید بن خالد طبرى آملى (متوفای 310ق) می‌باشد که داستان غدیر را از هفتاد و چند طریق در این کتاب نقل نموده است.‏[1] بر این اساس، اولین کتابی که به طور مستقل درباره خطبه غدیر تألیف شده و گزارشی از آن به دست ما رسیده است، همین کتاب هست.

[1]. امینی، عبد الحسین‏، الغدیر فی الکتاب و السنة و الأدب‏، ج ‏1، ص 313، قم، مرکز الغدیر للدراسات الاسلامیه‏، چاپ اوّل‏، 1416ق.