آیا شاگرد مغازه‌ می‌تواند در برابر زحمت بیشتری که می‌کشد، کالاها را از آنچه صاحبش گفته گران‌تر بفروشد و سود اضافه را برای خود بردارد؟
پرسش
با سلام من در مغازه ای کار میکنم. با گفته ی خود مغاز دار جنسهای مغازه را در محل زندگیمون خارج از ساعات کاری نیز بفروش می رسانم که مغازه دار بابت ان هیچ مزدی به من نمیدهد. ایا میتوان در فروش ان جنسها سودی روی قیمت گذاشت؟بدون اطلاع مغازه دار. ناگفته نماند من مسیری را این حنسها را حمل میکنم و برای فروشانها زحمت هم می کشم زمان هم می برد.
پاسخ اجمالی

در فرض سؤال که کالا متعلق به صاحب مغازه‌ است، سود فروش آنها نیز متعلق به او است؛ از این‌رو نمی‌توان بدون هماهنگی و رضایت او به قیمت کالا افزوده و سود اضافه را برای خود برداشت.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

باید با اجازه صاحب مغازه باشد.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

جایز نیست مگر آنکه از کلام یا رفتار وی، فهمیده باشید که اختیار چنین کاری را دارید.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

باید با اجازه خود مغازه‌دار باشد و در صورت فروش به بیشتر، زیادی متعلق به صاحب جنس خواهد بود.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

خیر. سود حاصله متعلق به صاحب کالا می‌باشد در مورد وقتی که در این کار صرف می‌شود باید با مالک توافقی بنمایید.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.