اگر پولی از پدرم را بدون اجازه او در بانک گذاشته و سودی دریافت کنم، آیا می‌توانم از آن سود استفاده نمایم؟
پرسش
با سلام. بنده در نوجوانی و جوانی در مغازه پدرم چند سالی کار کرده بودم و چون پولی که پدرم به عنوان خرجی به من میداد کفاف خرجم - که البته بسیار پایین بود - را نمی‌داد، از پول‌هایی که از طریق فروش اجناس به دست می‌آوردم هر از گاهی مبالغی برای خود برمی‌داشتم و به نیت و انگیزه دریافت سود، آن‌را در صندوقی پس‌انداز کردم. در این مدت مبلغ پس‌انداز من نزدیک به دو میلیون تومان رسید و سودی که در مدت دو سال سپرده‌گذاری از آن صندوق دریافت کردم نزدیک یک میلیون تومان شد. اکنون آن دو میلیون تومان را بعد از چند سال به صورت غیر مستقیم و بدون اینکه پدرم متوجه شوند به ایشان برگرداندم. از آن‌جایی که دریافت سود از بانک را خالی از اشکال نمی‌بینم می‌خواستم از خدمت شما بپرسم که تکلیف آن یک میلیون تومان سودی که از صندوق گرفتم چیست؟
پاسخ اجمالی
قراردادهای بانکی، بر مبنای عقود اسلامی بوده و چنانچه به مفاد آن عمل شود، صحیح است؛ پس دریافت سود و استفاده از آن اشکالی ندارد. البته در فرض سؤال، با توجه به این‌که مالک اصلی سرمایه، پدرتان بوده است، سود آن نیز متعلق به او است و تنها در صورت رضایت وی شما می‌توانید از آن استفاده نمایید.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر بر پایه معامله شرعى بوده ملک شما است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه صاحب وجه که پدرتان است معاملات بانک را نسبت به این پول اجازه کند، سود حاصله حلال است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
سود نیز در مورد سؤال، مربوط به پدرتان می‌باشد.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
سود این پول مالِ مالک آن یعنی پدر است و باید به وی پرداخت شود و اگر این سود بر اساس موازین قانونی حاصل شده باشد اشکالی در آن نیست.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.