چرا کلمه «وَیه» به آخر کلماتی؛ مانند «بابویه» ملحق می‌شود؟
پرسش
چرا کلمه «وَیه» به آخر کلماتی؛ مانند «بابویه» و «سیبویه» ملحق می‌شود؟
پاسخ اجمالی
«ویه»، پسوندی است که بر این معانی دلالت دارد:
1. تصغیر و استعطاف؛ مانند بالویه.
2. شباهت و مانندگی: مانند سیبویه.
3. دارندگی و صاحبی؛ برزویه.[1]
4. همچنین در ادبیات زبان عربی؛ «ویه‏» کلمه‌ای است که براى ترغیب و تشویق و اغراء (به طمع انداختن) به‌کار می‌رود.[2] در قدیم معمول بوده که این کلمه را با کلمه دیگرى ترکیب می‌کردند، و نام‌گذارى می‌نمودند.[3] مثل نام «سیبویه» که در جهت نام‌گذاری گفته‌اند؛ چون او مانند سیب، خوش‌بو بود.[4] یعنی همان معنای دوم «ویه».

[1]. فرهنگ فارسی معین، واژه «ویه».
[2]. بابتى، عزیزه فوال‏، المعجم المفصل فی النحو العربی، ج ‏2، ص 1192، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول؛ حسینى طهرانى، هاشم، علوم العربیة، ج ‏1، ص 246، تهران، مفید، چاپ دوم، 1364ش.
[3]. علوم العربیة، ج ‏1، ص 246؛ مرتضى زبیدى، محمد بن محمد، تاج العروس من جواهر القاموس‏، ج ‏19، ص 119، بیروت، دارالفکر، چاپ اول، 1414ق.
[4]. مدنى، علیخان بن احمد، الحدائق الندیة فی شرح الفوائد الصمدیة، ص 509، قم، ذوی القربى‏، چاپ اول.