کد سایت fa68597 کد بایگانی 84063 نمایه ازدواج دختری که پدرش او را در روابط غیر مشروع آزاد گذاشت
طبقه بندی موضوعی اجازه ولی
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
پدری که دخترش را در روابط نامشروع آزاد می‌گذارد، آیا برای ازدواج مشروع نیاز به کسب اجازه او می‌باشد؟!
پرسش
سلام؛ 1. آیا ازدواج موقت با دختر باکرهای که پدرش رابطه او با دیگران را آزاد گذاشته، نیاز به اذن پدر دارد؟ مثلاً پدری که از دوست‌گیری دخترش با دیگران خبر دارد و با این قضیه مشکل ندارد. 2. اگر پدر دختر با زنای دخترش مشکل نداشته، ولی از ازدواج موقت وی (به دلایل ضد دینی) بیزار باشد، باز هم اجازه او ملاک است؟
پاسخ اجمالی
به طور کلی، رضایت پدر، در ازدواج(دائم یا موقت) دختر باکره لازم است و اگر عرفاً، پدر اختیار را به خود دختر واگذار کرده باشد، ازدواج وی صحیح خواهد بود. البته برخی از فقها[1] در فرض سؤال میگویند، عقد موقت برای چنین دختری اشکال دارد، ولی عقد دائم در صورتی که مصالح خود را در نظر بگیرد، جایز است.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
عقد بدون اذن ولی (پدر یا جدّ پدری) جایز نیست و عقد باطل است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
به طور کلی، ازدواج دختر باکره بدون اذن پدر یا جد پدری باطل است، مگر عرفاً پدر اختیار را به خود دختر واگذار کرده باشد یا مصلحت دختر را رعایت نکند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
پناه به خدا از شر شیطان رجیم، به احتیاط عقد دختر مذکور باید با اذن پدرش باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1. عقد موقت برای او اشکال دارد، ولی عقد دائم در صورتی که مصالح خود را در نظر بگیرد، اشکالی ندارد.
2. در صورتی که بزرگان فامیل، مصلحت او را در این کار ببینند، جایز است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
1. اگر بداند پدرش به عقد موقت راضی است عقد وی صحیح است.
2. بله لازم است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
تا وقتی رضایت قلبی پدر نسبت به ازدواج را احراز نکردهاید، ازدواجتان در حکم ازدواج بدون اذن است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله مکارم شیرازی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.