آیا ارواح پس از مرگ سرگردان میشوند و می‌توانند انسان‌ها را به تسخیر خود درآورند؟
پرسش
آیا ارواح پس از مرگ سرگردان میشوند؟ آیا ارواح می‌توانند انسان‌ها را به تسخیر خود درآورند؟ کیفیت زندگی برزخی چگونه است؟
پاسخ اجمالی

در پاسخ‌های همین سایت به چگونگی زندگی پس از مرگ پرداخته شده است؛[1] و می‌دانیم بر اساس مبانی عقلی و دینی خداوند حکیم است،[2] و همه‌ی کارهای خداوند بر اساس برنامه و برای رسیدن به اهداف خاصی است. بنابر این، سرگردانی ارواح به معنای نبود برنامه و بی‌نظمی در عالم پس از مرگ توجیه‌پذیر نیست. البته همان‌گونه که در این دنیا برخی گمان می‌کنند که جهان دارای نظم و برنامه‌ای نیست، در آن عالم نیز ممکن است برای برخی چنین وانمود شود، ولی واقعیت چنین نیست، بلکه دلیل تصور بی‌نظمی، نداشتن اطلاع کامل از اسرار و اهداف کارها است.

تسخیر انسان‌ها توسط ارواح نیز بیشتر به تخیل و بافته‌های ذهنی برمی‌گردد، هر چند ارتباط میان ارواح و انسان‌های موجود در این دنیا امکان دارد.[3]

[1]. ر. ک: «سرانجام روح بعد از مرگ»، 7803 ؛ «برزخ و زندگی برزخی»، 3891؛ «حقیقت عالم مثال»، 10545؛ «برزخیان و حوادث قیامت»، 4905.

[2]. در آیات متعددی خداوند به وصف «حکیم» متصف شده است؛ مانند: بقره، 209؛ بقره، 220؛ بقره، 228. آیات دیگری خدا را از بیهوده کاری مبرا دانسته‌ است: مومنون، 115.

[3]. ر. ک: «ارتباط مردگان در عالم برزخ با اهل دنیا»، 37695.