آیا جایز است زن و شوهر، مخفیانه تلفن همراه یکدیگر را، وارسی کنند؟
پرسش
آیا جایز است زن یا شوهر، بدون رضایت، موبایل هم را وارسی کنند؟ اگر نسبت به هم شک داشته باشند چطور؟ مثلاً مرد یا زن شک داشته باشد که همسرش رابطه‌ای غیر مشروع دارد.
پاسخ اجمالی
تلفن همراه، جزو حریم خصوصی افراد بوده و تصرف در آن بدون رضایت مالکش، جایز نیست و بیشتر فقها معتقدند که هرگز نباید از ظن و گمان به عنوان مجوزی برای تجسس در حریم خصوصی همسر بهره‌برداری شود، بلکه لازم است مطلقاً از بدگمانی پرهیز شود. با این وجود برخی فقها[1] در صورتی که همسر گمان قوی داشته باشد که با این رویکرد، از گناه کبیره‌ و مهمی جلوگیری خواهد کرد، آن را مجاز دانسته‌اند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
تصرف در اموال دیگری و تجسس در عیوب دیگری جایز نیست، مگر در فرض خوف معصیت مهم یا معرضیت نوعیه برای معصیت مهم.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
تصرف بوده و بدون رضایت صاحب آن جایز نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
به هیچ وجه جایز نیست و این امور مجوز این کار نمی‌شود و از این شک و گمان‌ها باید جداً بپرهیزند که قرآن می‌فرماید: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا کَثیراً مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَ لا تَجَسَّسُوا»؛[3] اى کسانى که ایمان آورده‌اید! از بسیارى از گمانها بپرهیزید، چرا که بعضى از گمانها گناه است و هرگز (در کار دیگران) تجسّس نکنید.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله شبیری زنجانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی و صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
[3]. سوره حجرات، آیه 12.