آیا توصیه شده تا در ازدواج موقت زیاده‌روی نشود؟
پرسش
با سلام؛ اگر فردی فقط به فکر شهوترانی و تنوع طلبی باشد و فقط به همین دلیل ازدواج موقت کند، آیا از مقام و درجهی انسانیاش کاسته میشود؟ و اگر فردی عفت پیشه کند و ازدواج موقت نکند، آیا نزد خداوند دارای درجهی بالاتری نسبت به فردی است که دنبال ازدواج بوده است؟
پاسخ اجمالی

توصیه‌هایی که در کلام معصومان(ع) در مورد ازدواج موقت وجود دارد، از یک‌سو براى تأمین بهداشت روان و جلوگیرى از انحراف جامعه به راه‌هاى غیر مشروع است. و از سوی دیگر - با توجه به بدعتی که در مورد ممنوعیت مطلق چنین ازدواجی بعد از پیامبر اسلام(ص) به وجود آمده بود-، برای آن است که به تدریج عمل به این حکم شرعی، رفتاری نامشروع ارزیابی نشود؛ لذا نباید آن‌را تنها ابزار و بهانه‌ای برای هوس‌بازى و شهوت‌رانى ساخت، و از ازدواج دائم غافل بود؛ چرا که در بیشتر موارد با ازدواج دائم است که انسان دارای فرزندان صالح، و باعث امتداد نسل بشر خواهد شد، و سکون و آرامشی که قرآن به آن وعده داده، در محیط گرم خانواده‌ای دائمی بیشتر تحقق خواهد یافت: «وَ مِنْ آیاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً لِتَسْکُنُوا إِلَیْها وَ جَعَلَ بَیْنَکُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَة»؛[1]

و از نشانه‌‏هاى او این است که همسرانى از جنس خودتان براى شما آفرید تا در کنار آنان آرامش یابید، و در میانتان مودّت و رحمت قرار داد.

در همین راستا، در سفارش‌های ائمه(ع) به برخی از یارانشان آمده است: «در مسئله ازدواج موقت بهتر است به اقامه سنت اکتفا شود، و آن‌قدر به آن پرداخته نشود که انسان از همسر دائمش غافل شود؛ زیرا این کار سبب می‌شود زنان به کفر و انکار کشیده شوند، و به دستور دهندگان به متعه و اهل‌بیت ناسزا گفته و نفرین کنند».[2]

در همین راستا باید گفت؛ افراط در چند همسری، و تغییر همسر دائم - با استفاده از ازدواج و طلاق‌های پیاپی - هم به دلیل هوسرانی مورد پذیرش اسلام نیست: «تَزَوَّجُوا وَ لَا تُطَلِّقُوا فَإِنَّ اللَّهَ لَا یُحِبُّ الذَّوَّاقِینَ‏ وَ الذَّوَّاقَاتِ»؛[3] ازدواج کنید و طلاق ندهید که خداوند زن و مرد عیاش و لذت‌جو را دوست ندارد.

گفتنی است که ازدواج موقت، مانند ازدواج دائم شرایط و مقرراتى دارد که مانع برخى سوء استفاده‌ها از این قانون مى‌شود.[4]

با توجه به آنچه که بیان شد، و با توجه به سؤال پرسش‌گر، باید گفت؛ اگر چه بر اساس قرآن، انسان‌های باتقوا و پرهیزکار در پیش‌گاه خداوند دارای مقام بالایی هستند،[5] اما این دلیلی بر آن نیست که کسانی اگر امکان ازدواج دائم برای آنها میسر نیست، بهتر است با خواسته‌های طبیعی خود مبارزه کرده، و رهبانیت پیشه کنند، و از ازدواج موقت خودداری کنند؛ زیرا پرهیزکاری به معنای خودداری از حرام و اسراف است و برطرف‌کردن حداقل نیازهای طبیعی از راه مشروع، نه اسراف است و نه حرام.

[1]. روم، 21.

[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 5، ص 453، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق. «کَتَبَ أَبُو الْحَسَنِ ع إِلَى بَعْضِ مَوَالِیهِ لَا تُلِحُّوا عَلَى الْمُتْعَةِ إِنَّمَا عَلَیْکُمْ‏ إِقَامَةُ السُّنَّةِ فَلَا تَشْتَغِلُوا بِهَا عَنْ فُرُشِکُمْ وَ حَرَائِرِکُمْ فَیَکْفُرْنَ وَ یَتَبَرَّیْنَ وَ یَدْعِینَ عَلَى الْآمِرِ بِذَلِکَ وَ یَلْعَنُونَا». ر. ک: پاسخ 33354.

[3]. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص 197، قم، شریف رضی، چاپ چهارم، 1412ق.

[4]. ر. ک: ( ازدواج موقت (متعه) و شرایط آن )، پاسخ 574.

[5]. حجرات، 13. «إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاکُم».