آیا توهین به اولاد غیر معصوم امامان(ع) کفر است؟
پرسش
آیا توهین به اولاد غیر معصوم امامان(ع) کفر است؟
پاسخ اجمالی
1. اساساً توهین به دیگران مورد پذیرش اسلام نیست. قرآن کریم در این باره می‌فرماید: «وَ لا تَسُبُّوا الَّذینَ یَدْعونَ مِنْ دُونِ اللهِ فَیَسُبُّوا الله عَدْواً بِغَیْرِ عِلْمٍ...»؛[1] «[به معبود] کسانى که غیر خدا را می‌خوانند دشنام ندهید، مبادا آنها [نیز] از روى [ظلم و] جهل، خدا را دشنام دهند».
براساس این آیه حتی دشنام و توهین مخالفان دین هم جایز نیست. البته این تا زمانی است که دشمنان رسماً به مقابله و دشمنی در مقابل دین اقدام نکرده باشند.
در آیه‌ای دیگر، خدا به مؤمنان توصیه می‌کند که یکدیگر را با القاب زشت مخاطب قرار ندهند«وَ لا تَنابَزُوا بِالْأَلْقابِ».[2]
2. توهین به ساداتی که از معصومان نیستند، اگرچه ناپسند است و نیز اگر آنان انسان‌های مؤمنی باشند، چنین توهینی - مانند توهین به دیگر مؤمنان - حرام است، اما منجر به کفر نشده و افرادی که به این سادات فحاشی کرده‌اند،حکم ساب النبی را نخواهند داشت.
توهین به فاسقان از سادات نیز اگر به نحوی توهین به اجداد آنان به شمار آید، حرام است.

[1]. انعام، 108.
[2] . حجرات، 11.