کد سایت fa7143 کد بایگانی 6867 نمایه مالک واقعی و اخذ ملک فروشی فضولی از مشتری جاهل به فروش ملک فضولی و استحقاق مشتری جاهل به ثمن معامله
طبقه بندی موضوعی Laws and Jurisprudence|خرید و فروش
خلاصه پرسش
در صورتی که شخصی فضولاً ملکی را به مشتری بفروشد و مالک واقعی ملک را از دست مشتری خارج نماید، در آن صورت آیا مشتری علاوه بر ثمن معامله نسبت به قیمت افزوده هم استحقاق مالکیت دارد؟
پرسش
با سلام و دعای خیر. خواهشمند است فتواء آن را نسبت به موارد ذیل اعلام فرمایید.
الف: اگر مشتری جاهل به مستحق للغیر بودن مالی باشد و آن را ابتیاع نماید و مالک واقعی، ملک را از ید مشتری جاهل خارج نماید، آیا مشتری می تواند علاوه بر ثمن معامله، نسبت به قیمت افزوده ملک (توجهاً به فساد بیع) با نظر کارشناس ساختمان به فروشنده مراجعه نماید یا خیر؟
ب: غرامت یا سقوط ارزش وجه رایج کشور را علاوه بر ثمن معامله نسبت به فضول در این فرض را آیا مستحق می باشیم یا خیر؟ کمال تشکر را داریم.
پاسخ اجمالی

همانگونه که مرقوم فرموده اید، از مراجع عظام استفتاء نمودیم که این پاسخ های دریافتی تقدیم حضور می گردد:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

ج1) خیر.

ج2) احوط مصالحه است ولی اگر در این باره قانونی وجود دارد باید مراعات شود.

موفق و مؤید باشید.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

مشترى می تواند مالى که در برابر خرید ملک غیر داده بگیرد و بیش از آنرا مستحق نمی باشد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

الف: درفرض سؤال،مشتری فقط ثمن را طلبکار است.

ب: غرامت سقوط ارزش پول بر عهده فضول نیست.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

الف) مشتری جز ثمن معامله را نمی تواند از فروشنده مطالبه کند.

ب) در این فرض بعید نیست، مشتری قدرت خرید وجه پرداخت شده را نسبت به کالای خریداری شده (در اینجا ساختمان مثلاً) استحقاق داشته باشد و بتواند از فروشنده (فضول) آن را مطالبه کند.

بنابراین، آنچه با وجه مزبور از نوع مال فروخته شده در زمان انجام معامله قابل معامله بوده است، باید از سوی فضول به مشتری پرداخت شود. پس اگر با آن پول امکان خرید ساختمانی با این خصوصیات وجود داشته است، باید مبلغ پرداخت شده چنین امکانی را برای فروشنده فراهم سازد.