آیا حرز امام رضا(ع) یا «رقعة الجیب»، دارای مستندی روایی است؟
پرسش
رقعة الجیب، حرز امام رضا(ع) چیست؟ آیا صحت دارد؟ چه آدابی دارد؟
پاسخ اجمالی
شیخ صدوق گزارش میکند، امام رضا(ع) در سفرش زمانی که در خانه حُمَید بن قحطبه اقامت گزید، لباسش را درآورد و به او داد. او نیز لباس را برداشت و به کنیزکی داد تا آنرا بشوید. بعد از مدتی کنیزک برگشت و کاغذی را به حمید داد و اظهار داشت که آنرا از جیب امام رضا(ع) یافتم. او نیز کاغذ را به امام نشان داد و از حضرتشان پرسید که این کاغذ حاوی چیست؟! امام در پاسخ فرمود: این حِرزی[1] است که ما آنرا از خود جدا نمیکنیم. حمید از امام خواست تا محتوای آن حرز را به او بیاموزد. امام ابتدا فرمود: این حرز سپری در برابر شیطان و فرمانروای(ستمگر) است، و هر کس آنرا در جیب خود نگهدارد، تحت حفاظت خواهد بود. سپس متن حرز را به او املا فرمودند:
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ‏ بِسْمِ اللَّهِ‏ إِنِّی أَعُوذُ بِالرَّحْمنِ مِنْک إِنْ کنْتَ تَقِیّا أَوْ غَیرَ تَقِیّ أَخَذْتُ بِاللَّهِ السَّمِیعِ الْبَصِیرِ عَلَى سَمْعِک وَ بَصَرِک لَا سُلْطَانَ لَک عَلَی وَ لَا عَلَى سَمْعِی وَ لَا بَصَرِی وَ لَا عَلَى شَعْرِی وَ لَا عَلَى بَشَرِی وَ لَا عَلَى لَحْمِی وَ لَا عَلَى دَمِی وَ لَا عَلَى مُخِّی وَ لَا عَلَى عَصَبِی وَ لَا عَلَى عِظَامِی وَ لَا عَلَى أَهْلِی وَ لَا عَلَى مَالِی وَ لَا عَلَى مَا رَزَقَنِی رَبِّی سَتَرْتُ بَینِی وَ بَینَک بِسِتْرَةِ النُّبُوَّةِ الَّذِی اسْتَتَرَ بِهِ أَنْبِیاءُ اللَّهِ مِنْ سُلْطَانِ الْفَرَاعِنَةِ(سَطَوَاتِ الْجَبَابِرَةِ) جَبْرَئِیلُ عَنْ یمِینِی وَ مِیکائِیلُ عَنْ یسَارِی وَ إِسْرَافِیلُ مِنْ وَرَائِی وَ مُحَمَّدٌ(ص) أَمَامِی وَ اللَّهُ مُطَّلِعٌ عَلَى مَا یمْنَعُک وَ یمْنَعُ الشَّیطَانَ مِنِّی اللَّهُمَّ لَا یغْلِبُ جَهْلُهُ أَنَاتَک أَنْ یسْتَفِزَّنِی وَ یسْتَخِفَّنِی اللَّهُمَّ إِلَیک الْتَجَأْتُ اللَّهُمَّ إِلَیک الْتَجَأْتُ اللَّهُمَّ إِلَیک الْتَجَأْت».[2]

[2]. شیخ صدوق، عیون اخبار الرضا(ع)، محقق، مصحح، لاجوردی، مهدی، ج 2، ص 138، تهران، نشر جهان، چاپ اول، 1378ق؛ ابن طاووس، علی بن موسی، مهج الدعوات و منهج العبادات، محقق، مصحح، کرمانی، ابوطالب، محرر، محمد حسن، ص 33، قم، دار الذخائر، چاپ اول، 1411ق.