اگر کسی پاداش کارهای نیک خود را به دیگری هدیه کند و او نپذیرد، آیا این پاداش به او خواهد رسید؟!
پرسش
سلام. من یک بار با فردی بر سر پذیرش موضوعی صحبت می‌کردم. حین صحبت و بدون این‌که به حرفی که می‌زنم فکر کنم، گفتم اگر چیزی که می‌گویم بپذیری؛ من هرکار خیری که انجام می‌دهم؛ نصف ثوابش برای شما باشد، او هم گفت که نمی‌خواهم! حال آیا من هرکاری کنم نصف ثوابم به او می‌رسد؟
پاسخ اجمالی
در این‌گونه موارد لازم نیست ثواب کارهایتان را نصف کنید، اگر تمام آن‌را هم به فرد یا افرادی ببخشید، بر اساس تعالیم دینی، خداوند آن‌را هم برای آنان و هم برای شما در نظر خواهد گرفت. در مورد هدیه ثواب حج به خویشان،‏ از امام صادق(ع) سؤال شد که آیا می‌توان پدر و مادر را در حج خود شریک ساخت؟ آن‌حضرت فرمود: آرى. سپس آن شخص پرسید: آیا می‌توان برادران را در حج خود شریک کرد؟ حضرت فرمود: آرى. خداوند (عزّ و جلّ) براى خودت ثواب یک حج منظور می‌کند و براى آنان نیز، ثواب یک حج. و پاداش دیگرى هم به تو عنایت خواهد کرد که صله رحم کرده‏‌اى. من گفتم: به نیابت از مردان و زنانى که در کوفه باشند می‌توان طواف نمود؟ امام فرمود: آرى. موقع شروع به طواف، نام او را می‌برى و می‌گویى: «بار خدایا این طواف را از فلانى بپذیر».[1]
همچنین در روایت دیگری آمده است: امام صادق (ع) فرمود: اگر نیکى در حق دیگرى به هشتاد دست بگردد، همه ثواب یابند بدون این‌که از اجر صاحبش چیزى کاسته شود.[2]
بنابراین، شما می‌توانید با نیت خیر، پاداش اعمال نیکتان را به دیگران هدیه کنید. حال آنان با این هدیه چه می‌کنند و خداوند چه برخوردی با آنها خواهد داشت، بستگی به طرف مقابل دارد، و در ثواب کار خیر شما تأثیری نخواهد داشت.

[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 4، ص 315، تهران، دارالکتب الاسلامیة، 1365ش.
[2]. شیخ صدوق، ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص 141، قم، شریف رضی، 1364ش.