آیا سنجاب جزو حیوانات نجس است؟
پرسش
آیا سنجاب جزو حیوانات نجس است؟
پاسخ اجمالی

حیوانات حرام گوشت دو گروه هستند.

1. حیواناتی که ذاتاً نجس هستند و به هیچ وجه (تا زمانی که جسمشان باقی است و تبدیل به چیز دیگری نشدند) پاک نمی شوند که به آنها نجس العین گفته می شود. در میان حیوانات تنها سگ و خوک خشکی جزو این دسته از حیوانات هستند.[1]

2. حیواناتی که ذاتاً پاک هستند اما خوردن گوشت آن ها حرام است[2] برخی از این حیوانات که گوشت آنان حرام است در صورتی که با شرایط گفته شده در فقه، تذکیه شوند، پوست و موی آنان پاک می باشد و در غیر این صورت، نجس هستند[3].

سنجاب جزو حیوانات حرام گوشتی است که خوردن گوشت آن ها حرام است. ولی بنابر نظر برخی از فقهاء، اگر سنجاب تذکیه شود نماز با پوست آن اشکال ندارد.[4]

[1] خمینی، سید روح اللَّه موسوی، توضیح المسائل (المحشى) ، ج ‏1، ص 67، م 83 و ص 75، م 105، ناشر: مؤسسه نشر اسلامی وابسته به جماعه مدرسین، قم، چاپ هشتم، 1424 هـ ق.

[2] بهائی عاملی، بهاء الدین محمد بن الحسین، جامع عباسى و تکمیل آن (محشى)، ساوجی، نظام بن حسین، ج ‏2، ص 333،‏ ناشر: مؤسسه منشورات فراهانی، چاپ اول، تهران- ایران‏.

[3] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏2، ص 461و 570.

[4] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏2، ص 461.