خواندن نماز شب و دیگر نمازهای مستحبی در مسجد بهتر است یا در خانه؟
پرسش
ثواب خواندن نمازهای مستحبی(مانند نماز شب) در مسجد بیشتر است یا در خانه؟ اگر حدیثی هم در این مورد است بیان فرمایید.
پاسخ اجمالی
چندین روایت وجود دارد که به خواندن نمازهای مستحبی در خانه توصیه می‌کند؛ و دلیلش نیز می‌تواند آن باشد که چنین عبادت مخفیانه‌ای به اخلاص نزدیک‌تر بوده و از ریا به دور است؛[1] چنان‌که پیامبر خدا(ص) فرمودند:
«اى مردم! در خانه‌هایتان نماز بخوانید و نافله‌ها را در آنها ترک نکنید».[2]
«برترى نماز نافله در نهان بر نافله آشکار، مانند برترى نماز واجب بر نافله است».[3]
«برترین نماز، نماز انسان در خانه‌اش است جز نماز واجب».[4]
«نماز مستحبّى مخفیانه، بیست و پنج برابر نمازی می‌ارزد که در برابر مردم به جا آورده شود».[5]
با تمام آنچه گفته شد، دلیل این برتری، جلوگیری از ریا است، و گرنه تردیدی نیست که انجام عبادات واجب و مستحب در مسجد - در شرایط برابر - برتر از انجام آن در مکان‌های دیگر است، از این گزارشی وجود دارد که پیامبر اکرم(ص) نماز شب خود را هم در مسجد می‌خواند.[6] و نیز در روایتی توصیه شده است که نماز واجب و مستحب و نمازهای قضا در مسجد اقامه شود.[7] به همین دلیل، برخی از فقها خواندن نماز مستحبی در مسجد را بهتر می‌دانند.[8]
از این‌رو، می‌توان گفت؛ اگر کسی در مسجد نماز نافله را بخواند و ایمن از ریا باشد، و یا با این عمل، مردم را به خواندن نماز نافله به عنوان یک کار خیر و پسندیده ترغیب نماید، خواندن نمازهای مستحبی در مسجد نیکو و پسندیده است.[9] و به جهت عمومات نماز خواندن در مسجد[10] دارای ثواب است. اما اگر کسی قدرت کنترل نفس خود را نداشته و دچار ریا می‌شود، بهتر است تا رفع این نقیصه، مخفیانه نماز بگذارد؛ چه در مسجدی خلوت و چه در خلوتی دیگر غیر از مسجد.

[1]. ر. ک: حر عاملى، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، «بَابُ اسْتِحْبَابِ صَلَاةِ النَّوَافِلِ فِی الْمَنْزِلِ وَ اتِّخَاذِ بَیْتٍ فِی الدَّارِ لِلصَّلَاةِ وَ إِخْفَاءِ النَّوَافِلِ ...»، ج ‏5، ص 294، قم، مؤسسة آل البیت(ع)، چاپ اول، 1409ق؛ نجفی، محمد حسن، جواهر الکلام فی شرح شرائع الإسلام، ‌ج ‌14، ص 145، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ هفتم، 1404ق.
[2]. متقی هندی، علاء الدین علی بن حسام الدین، کنز العمال فی سنن الأقوال و الأفعال، محقق، بکری حیانی، صفوة السقا، ج 7، ص 772، بیروت، مؤسسة الرسالة، چاپ پنجم، 1401ق.
[3]. طوسى، محمد بن الحسن، الأمالی، ص 530، قم، دار الثقافة، چاپ اول، 1414ق.
[4]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج ‏31، ص 10، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق؛ شیبانی، أحمد بن محمد بن حنبل، مسند أحمد، محقق، شعیب الأرنؤوط، عادل مرشد، ج 35، ص 459، بیروت، مؤسسة الرسالة، چاپ اول، 1421ق.
[5]. کنز العمال فی سنن الأقوال و الأفعال، ج 3، ص 24.
[6]. ر. ک: طوسى، محمد بن الحسن‏، تهذیب الأحکام، ج ‏2، ص 334، تهران، دار الکتب الإسلامیه‏، چاپ چهارم‏، 1407ق.
[7].  کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج ‏3، ص 371، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[8]. ابوصلاح حلبی، تقى الدین بن نجم الدین‌، الکافی فی الفقه، محقق، استادی، رضا، ص 152، اصفهان، کتابخانه عمومى امام امیر المؤمنین(ع)، چاپ اول، 1403ق.
[9]. موسوی عاملی، محمد بن علی، مدارک الاحکام فی شرح شرائع الإسلام، ج 4، ص 407، بیروت، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1411ق؛ بهجت، محمد تقی، جامع المسائل، ج ‌1، ص 548، قم، دفتر معظم‌له‌، چاپ دوم‌، 1426ق.
[10]. نراقی، ملا احمد بن محمد مهدی، مستند الشیعة فی أحکام الشریعة، ج ‌4، ص 473، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1415ق؛ ر. ک: وسائل الشیعة، ج ‏5، ص 193 و 201؛ همچنین روایاتی مانند: «عَلَیکُم بِالصَّلاةِ فِی المَساجِد»؛ کافی، ج ‏2، ص 635.